Nyheter

Rasler stadig med mistillit-sabelen

Objektsikring- og Sandbergsaken er svært alvorlige, mener Hans Fredrik Grøvan. Han krever gode svar for at regjeringen skal ha tillit.

Hans Fredrik Grøvan (Krf) har nevnt mistillit to ganger på en uke. I Klassekampen og Morgenbladet åpnet han i forrige uke for mistillit mot regjeringen som følge av objektsikringssaken.

Til NRKs «Politisk kvarter» sa han i går at Stortinget må vurdere om de har tillit til fiskeriminister Per Sandberg, som følge av ministerens mye omtalte Iran ferie og øvrig tilknytning til regimet.

Tidligere i år har KrF vært sentrale i to mistillitssaker. Partiet var tungen i vektskålen både da daværende stortingspresident Olemic Thomassen måtte gå, og deretter i Sylvi Listhaugs sorti som justisminister.

Les også: KrF halvert i Bergen

Avgjørende svar

– Er det viktig for KrF å være harde i klypa?

– Vårt og mitt utgangspunkt er å være konstruktive i opposisjon. I begge sakene fra i vår var det uavklarte spørsmål som krevde svar. Svarene var ikke gode nok. Da konkluderte vi med at mistillit er riktig, sier Grøvan.

– Da følger det vel naturlig at mistillit i objektsikring- og Sandbergsaken avhenger av om svarene som gis er tilfredsstillende?

– Ja, det stemmer, sier Grøvan.

– Dere virker å være de tydeligste på at mistillit er et alternativ i disse sakene. Hvorfor det?

– Vi vil understreke alvorligheten i sakene. Så lenge det er ubesvarte spørsmål, er vi opptatt å følge opp, sier Grøvan.

Spesielt Sandbergsaken kan ha en svært alvorlig karakter, mener han.

Les også: – Det kan bli regjeringskrise i løpet av høsten, sier Jonas Gahr Støre

Kritiske KrF

I torsdagens «Politisk kvarter» fikk Anniken Huitfeldt samme spørsmål som Grøvan: Om hun hadde tillit til Sandberg. Hun sa, i motsetning til Grøvan, at det er for tidlig å uttale seg om saken er et spørsmål om tillit eller mistillit.

Eli Skogerbø, professor ved Universitetet i Oslo, og ekspert på politisk kommunikasjon, mener det er en forskjell det er verdt å notere seg.

– Jeg har merket meg at uttalelsene fra KrF-politikere har vært veldig kritiske i Sandberg-saken, det gjelder ikke bare Grøvan men også Olaug Bollestad. KrF er tydelige på en mulig mistillit. Der skiller de seg fra resten av opposisjonen, sier Skogerbø.

Hun mener at det alltid er et samspill mellom hvor alvorlig enkeltsaker vurderes og strategiske vurderinger bak uttalelser om mistillit.

– KrF har et strategisk behov for å vise at de er på banen. De er nå utenfor både den borgerlige og sosialistiske blokken på Stortinget, og har dermed en større bevegelsesfrihet enn de fleste andre partier, sier Skogerbø.

Les også: KrFU kan si ja til å gå inn i regjeringen

Ikke på jakt

Grøvan gjentar flere ganger i intervjuet at KrF «ikke er på regjeringsjakt».

– Ser du det som ditt ansvar å være frempå i mistillitssaker?

– Vi er opptatt av at saken om objektsikring er alvorlig, og at vi har en regjering som ikke leverer. Tvert imot har de gitt et sminket bilde sammenlignet med rapporten riksrevisjonen la frem for Stortinget før sommeren. Bildet spriker kraftig, og det krever gode svar, sier Grøvan.

I intervjuet med Morgenbladet understreker Grøvan den potensielle alvorligheten i det «sprikende informasjonsbildet»:

– Hvis vi opplever at de mot bedre vitende har informert Stortinget på en ufullstendig, eller for å si det enda skarpere, en feilaktig måte, så er det noe av det mest alvorlige en regjering kan gjøre overfor Stortinget.

En regjering som blir tatt for feilinformasjon av Stortinget ligger historisk sett tynt an.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter