Nyheter

Prester drepes i narkokrig

Den katolske presten Ruben Alcantara Diaz ble knivstukket og drept nylig. Mexico er det farligste landet i verden for kirkens hyrder.

Lokale medier forteller at presten Ruben Alcantara Diaz først kranglet med en mann i en kirke i utkanten av Mexico by. Krangelen endte med at mannen stakk presten med kniv før han flykktet fra stedet, melder NTB.

Farligst

Drapet er det 22. på en prest i landet siden 2012, ifølge den katolske kirke. Siden 1990 er 52 prester drept.

Mexico regnes som det farligste landet i verden for katolske prester, viser en rapport fra mediesenteret til den katolske kirke i landet.

Utenom Mexico by blir de fleste prestene drept i statene Guerrero, Chihuahua og Michoacán.

På vei hjem fra en religiøs feiring sør i Mexico i februar ble en bil med blant annet to prester stoppet. Ukjente personer åpnet ild og drepte de to prestene. To andre ble såret, melder Los Angeles Times.

Narkokartell

Ingen klarer å oppgi en entydig årsak til de mange prestedrapene. De faller det sammen med økt vold rundt narkotikatrafikken. Selv om enkelte prester er offer for blind, tilfeldig vold, blir også noen tatt fordi de er arbeider for kirken.

Etter de to prestedrapene i februar, sendte kirkeledelsen i Guerrero ut en melding om at de ikke vil la seg skremme av drapene.

«Vi vil ikke minske våre anstrengelser i å få til fred i vår familie, i vårt lokalområde, i vår stat og i vårt hjemland. Hver dag ber vi til vår Herre om denne freden», lød uttalelsen.

LES OGSÅ:

Tøffere for asylsøkere på Mexico-grensen

Feirer de døde med knokler og hodeskaller

Trump hetset «korsvandring»

Nekter kvinner lovlige aborter

Katolikkar vil anke abortlov

Forhandler

I Guerrero kjemper flere bander om kontrollen over den lukrative narkotikahandelen. Der har prester prøvd å forhandle mellom de ulike bandene. Prester i staten har også stått i frontlinjen for å finne og grave ut massegraver etter massakre, skriver Los
Angeles Times.

I staten Michoacan har all volden fått prester til å bli aktivister, men de har fått liten støtte fra sine ledere i kirken.

Ble sinte

En av prestene som har engasjert seg er Jose Luis Segura Barragan. I 2013 gav han sin støtte til bevæpnede selvforsvarsgrupper i byen La Runa siden politiet ikke klarte å beskytte byens innbyggere. Enkelte ble så sinte på ham at de prøvde å jage ham bort.

– De skjøt på kirken med skarpt, kastet steiner og fyrte av fyrverkeri mot kirkebygningene, fortalte han til Religion News Service (RNS).

Dåpsnekt

Prester som ikke vil bistå narkotikakartellene med de minste tjenester, havner fort i trøbbel. Å nekte noen fra bandene en dåp, eller messe, er grunn god nok til å bli drept, ifølge presten Segura Baragan.

Det er feil å hevde at prester og kirker er spesielt utpekte mål, eller er spesielt forfulgt, mener Hugo Valdemar Romero, talsmann for erkebispedømmet i Mexico by.

Omar Sotelo ved kirkens medie­senter mener derimot at prester er sårbare fordi de har bred kontaktflate og kommer i kontakt med kriminelle, skriver RNS.

Bistandsarbeidere

Fra år 2000 til 2016 ble det drept 424 katolske pastoralarbeidere i hele verden, inkludert fem biskoper, viser en oversikt fra det katolske nyhetsbyrået Fides. En stor del av dem som kalles pastoralarbeidere er bistandsarbeidere i kirkens tjeneste.

De fleste drapene skjer i Latin-Amerika. De fleste ble drept under ransforsøk eller voldelige overgrep. De har arbeidet i fattige samfunn der respekten for menneskerettigheter er lav.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter