Nyheter

Trump hetset «korsvandring»

1.200 migranter på «korsvandring» i Mellom-Amerika kom seg aldri til USA-grensen. Karavanen ble hett nyhetsstoff da Donald Trump angrep på Twitter.

De siste påskene har organisasjonen Pueblo Sin Fronteras (Folk uten grenser) arrangert karavaner med fattige migranter som legger av gårde fra Mellom-Amerika nordover mot USA, mange med sikte på å søke asyl.

Over tusen barn og voksne deltok på årets vandring som startet 25. mars, og som med referanse til korsvandringen på Golgata kalles «Via Crucis». Siste stasjon skulle være grensepasseringen fra Mexico til USA, men etter harde twittermeldinger fra president Donald Trump kom karavanen aldri så langt.

Vil bygge solidaritet

– Vår drøm er å bygge solidaritet mellom folk og avvise grensemurer bygget på grådighet, proklamerer organisasjonen som sørger for å bistå og beskytte sårbare migranter på vandring. I påsken ble de imidlertid hardt truffet av en twitterstorm fra Trump:

– Den store karavanen av folk fra Honduras, som nå krysser Mexico og setter kursen for vår «svake lover»-grense, bør stanses før den kommer hit. Melkekua NAFTA står på spill, og det samme gjør bistanden til Honduras og landene som tillater at dette skjer. Kongressen MÅ GJØRE NOE NÅ!, twitret Trump på tirsdag.

Trump og Mexico-muren

Trump har stans av innvandring til USA via Mexico som sentral kampsak, med heftig anti-meksikansk retorikk og stadig gjentatte løfter om å bygge «en stor og vakker mur» mellom de to landenes grenser.

De siste dagene har krangelen med Mexico nådd nye høyder, forsterket av Trumps anklager om at migrantene fra Mellom-Amerika får passere uhindret gjennom Mexico.

Etter i helgen å ha twitret «TRENGER MUR!», underskrev Trump onsdag en ordre om å utplassere mellom 2.000 og 4.000 soldater fra nasjonalgarden langs grensen mot Mexico.

Mexicos president Enrique Peña Nieto sier USAs president Donald Trumps siste trekk på grensen mellom de to landene er «truende, respektløst og urettferdig».

Det er presidentvalg i Mexico 1. juli, og de ledende kandidatene kappes nå om å ta avstand fra den amerikanske presidentens anklager mot Mexico og trusler om å skrote frihandelsavtalen NAFTA, som ble inngått for 24 år siden mellom USA, Mexico og Canada.

Rasisme på nettet

Trumps harde ordbruk mot påskens fredelige karavane fra Honduras, har i USA utløst nærmest kampanjelignende hets mot migrantene. Ytterliggående aktivister mot innvandring har flittig benyttet seg av en såkalt hashtag, #stopthecaravan, på Twitter.

Det nynazistiske nettstedet Daily Stormer advarte om at «brune horder er på vei», mens det på ekstreme Stormfront ble hevdet at «et skred av gjørme» var på vei mot grensen. Amerikanske Southern Poverty Law Center, som jobber for toleranse og mot hatefull retorikk, referer til følgende som et typisk innlegg på et nynazistisk nettforum: «Vi bør benytte oss av det andre grunnlovstillegget og møte dem på grensen med våpen i hånd».

Flyktninger fra Honduras

Av de rundt 1.200 deltakerne i karavanen, er en stor andel honduranere på flukt fra systematisk fattigdom og politisk uro i hjemlandet.

Honduras er blant Latin-Amerikas fattigste land, med en historie preget av militærstyre og politisk ustabilitet, korrupsjon og kriminalitet. Det utløste internasjonale protester og voldelig uro i landet da den høyreorienterte president Juan Orlando Hernandez i desember erklærte seg gjenvalgt etter anklager om omfattende valgjuks.

Direktør Irieno Mujica i Pueblo Sin Fronteras har anklaget Trump for å ha delvis medansvar for årets karavane, ettersom Trump støttet president Hernandez «som undertrykker folket, ødelegger landets økonomi og skaper en humanitær krise».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter