Nyheter

Nekter kvinner lovlige aborter

Mexicos høyesterett avviser å gjøre abort lovlig. USAs høyesterett opphever strenge abortlovene i Texas.

25 prosent av verdens befolkning bor nå i 66 land som enten praktiserer totalforbud mot abort eller bare innvilger abort når det står om livet for den gravide kvinnen – røde land på kartet. Det er organisasjonen Center for Reproductive Rights som følger utviklingen verden over.

Selv om stadig flere land får mer liberale abortlover, prøver noen å gå andre veien. Ofte med kirkelig hjelp.

To land, Mexico og USA, har nå behandlet abortstriden i den øverste domstolen. Utfallet ble diametralt forskjellig:

Kjennelse en

• Mexico: Tre av de fire dommerne i førstekammeret i høyesterett stemte sist uke imot initiativet om å fjerne to punkter fra grunnloven. Det ene forbyr abort, mens det andre strengt begrenser muligheten til å gjennomføre inngrepet av medisinske årsaker.

Dermed ble ikke Mexico det tredje landet i det tradisjonelt katolsk-dominerte Latin-Amerika som gjorde abort lovlig. Guyana innførte fri abort i 1995. I tillegg har Cuba, som ligger i Karibia, hatt en liberal abortlov helt siden 1965.

Mexicos høyesterett sa en ting til sist uke, den ønsker debatt om temaet i landet med verdens nest største katolske befolkning.

Juristen bak initiativet, høyesterettsdommer Arturo Zaldivar, ønsker å utvide abortretten til kvinner med andre medisinske problemer og samtidig fjerne punktet om fengselsstraff for ulovlige aborter fra grunnloven. Med dagens lov kan ulovlig abort straffes med opptil fem års fengsel.

Kjennelse to

• USA: Høyesterett opphever abortlovene i delstaten Texas, som er blant landets strengeste.

I USA har kvinner hatt rett til abort siden 1973, men i og med at delstatene også kan vedta lover som påvirker retten til abort, har striden vedvart i over 40 år.

LES OGSÅ: SV vil ha abortklinikker til utlandet

I 2013 vedtok delstatsforsamlinga i Texas en lov som setter høye, medisinske krav til abortklinikkene i staten. Disse må nesten være fullverdige ­kirurgiske, sykehuslignende klinikker. Delstaten Texas argumenterte med at abortloven fra 2013, samt andre restriksjoner, var nødvendige for å beskytte kvinners helse.

Konsekvensen av loven var kraftig nedstenging av klinikker – fra 40 til 10. Retten til abort ble kraftig innskrenket. Bare kvinner med god råd har hatt mulighet til å få utført abort på dyre klinikker.

Selvbestemt

Texas-loven fra 2013 ble anket inn for USAs høyesterett i vår. Sist uke falt dommen som ble tatt i mot som en stor seier i kampen for rett til selvbestemt abort: Domstolen opphever de strenge abortlovene i Texas.

I kjennelsen får abortklinikkene i Texas støtte i at delstatens reguleringer i realiteten var et forsøk på å gjøre det vanskeligere for kvinner å ta abort. Fem dommere støttet kjennelsen, mens tre var imot.

Flertallet framholder at restriksjonene er unødvendige i medisinsk sammenheng, samt grunnlovsstridig fordi det begrenser kvinners rett til abort. Kjennelsen regnes som en prinsipielt svært viktig avgjørelse i spørsmålet om selvbestemt abort i USA.

LES OGSÅ: Sult i Etiopia - en historie vi har hørt før. Nå får den minimal medieoppmerksomhet

Vanskeligere

Irland er det eneste røde landet i Europa. Snart kan Polen bli det andre. I landet der den katolske kirken øver sterk innflytelse, ønsker den konservative regjeringen nå å gjøre det enda vanskelige for kvinner å få abort. Regjeringspartiet Lov og rettferdighet har foreslått å stramme inn lovverket ytterligere i tråd med ønskene til den katolske kirken.

I dag er abort kun tillatt i svært få tilfeller i Polen, som ved voldtekt og ved skade og sykdom hos fosteret.

Statsminister Beata Szydlo sier hun støtter et totalt abortforbud. Det høyreorienterte regjeringspartiet har flertall i nasjonalforsamlingen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter