Nyheter

Øyner nytt håp for presteskole i nord

Tirsdag kunne teologiutdanningen i Tromsø ha blitt lagt ned, men universitetsstyret utsatte dommen til februar.

Styret ved Universitetet i Tromsø (UiT) valgte å sende spørsmålet om teologistudiets skjebne tilbake til fakultetstyret. Saken kommer dermed opp igjen i universitetsstyret i februar.

Førsteamanuensis ved Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN) Bernd Krupka, mente i forkant av møtet at utfallet ikke var gitt.

– Hva tenker du nå?

– Jeg tror styret hadde ønsket å gjøre et konkret vedtak, men en utsettelse gir oss en sjanse til å legge fram våre synspunkter enda klarere.

LES OGSÅ: Frykter enda færre prester i nord

Rekrutteringspakke

Til neste møte ønsker Krupka å synliggjøre rekrutteringsbetydningen, som ifølge han er større enn tallmaterialet som ble lagt fram på møtet. Tallene viste bare de studentene som har tatt hele utdanningen i Tromsø, og ikke dem som bare har tatt deler av utdanningen i nord. Dette skal være flertallet.

– Vi må også komme med en konkret rekrutteringspakke som vi kan presentere for universitetsstyret, sier Krupka.

LES OGSÅ: Vil betale for å redde teologien

– Har du troa på det vil gå neste runde?

– Ja, selvfølgelig. Det er tydelig at man kvier seg for å legge ned studiet.

Dobbelinnstilling

Universitetsdirektøren innstilte på å legge ned teologistudiet, samtidig som han anbefalte fakultetet å samarbeide med Universitetet i Oslo (UiO).

– Det er et større skritt å skulle inngå et samarbeid med teologistudiet i Oslo. Hvordan skal man ha et samarbeid uten å ha et studium? Det forutsetter at emnene er tilgjengelige her i nord, men det begrenser seg kraftig hvis man fjerner mastergraden, sa Krupka.

– Hva ble sagt om innstillingen til vedtak på møtet?

– I vedtaket ble punktene om teologistudiet tatt ut. Dermed ble det bare bestemt at saken sendes tilbake til fakultetstyret.

Mindre fagmiljø

Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN) er ikke direkte berørt av vedtaket, men det vil utfordre rekrutteringen til institusjonen, forteller KUN-rektor Stig Lægdene. Men det er ikke bare rekrutteringen til KUN som vil bli rammet.

– Det vil bli en stor mangel på rekruttering generelt. Universitetet i Tromsø ble opprettet på slutten av 60-tallet av rekrutteringsgrunner. Ønsket var å utdanne arbeidskraft til landsdelen, sier Lægdene.

LES OGSÅ: Vil bevare samisk kirkeliv

Det var i den forbindelse at teologistudiet ble opprettet sammen med flere andre studier.

– Hvis studiet blir borte, kan vi ikke lenger si at studenter kan ta hele mastergraden i teologi i nord.

– Har dere gjort nok i kampen om å beholde studiet?

– Jeg kan ikke skjønne at vi kunne gjort noe mer. Denne saken har vært en fulltidsbeskjeftigelse for meg den siste tiden.

Lægdene legger til at teologi på universitetet er med til å bidra i samfunnet, blant annet gjennom forskning på samisk kirkeliv og nord norske forhold i kirken.

– Hvis teologistudiet blir borte vil kompetansen på kristendom, tro og samiske spørsmål svekkes, sier Lægdene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter