Nyhet

Den sørkoreanske toppdiplomaten gikk ikke til topps i FN fordi­ han var kjent som en tøff og handlekraftig mann med sterke­ meninger. Valget til general­sekretær i FN må skje med medlemsstatenes og ikke minst ­vetomaktenes velsignelse, og den ukarismatiske Ban Ki-moon var passe rund i kantene og medgjørlig til å få jobben.

Guterres overtar

Nå har han hatt sine siste arbeidsager i FN-bygningen, før den langt mer politisk profilerte Antonio Guterres overtar ved årsskiftet. Forventningene er atskillig større til den handlekraftige portugiseren enn de var til anonyme Ki-moon i 2007, men Guterres overtar ­ledelsen i verdensorganisasjonen i en tid da det globale konfliktbildet er verre enn på lenge.

Riktig nok var problemene store i Midtøsten også for 10 år siden, men det var i ferd med å roe seg i Irak etter flere års ­etnisk krig i kjølvannet av den USA-­ledete invasjonen i 2003. Når 2017 ringer inn er det med et Midtøsten i brann, og der det også langt utenfor regionen tegner seg et bilde av konflikt og terrortrussel, drevet fram ikke minst av ekstreme islamister.