Nyheter

Norges Bank: oljefondet kan bli sett på som et utenrikspolitisk redskap

I et høringssvar til etikkutvalgets utredning om oljefondet, advares det om at fondet kan bli tatt for å være et utenrikspolitisk virkemiddel.

Utvalget foreslår et nytt kriterium for å ekskludere selskaper som selger våpen til parter i væpnede konflikter, som igjen benytter våpnene til å begå alvorlige og systematiske humanitære brudd.

Utvalget drøfter hvordan Etikkrådet skal kunne identifisere hvilke krigførende stater kriteriet skal gjelde for.

– Tilsier aktsomhet

På den ene siden er det klart at Etikkrådet ikke skal vurdere staters atferd. På den annen side kan det sentrale i vurderingen av et selskaps virksomhet være nettopp spørsmål om selskapets medvirkning til en krenkelse begått av en stat, heter det.

Norges Bank skriver i sitt høringssvar til Finansdepartementet at dersom det foreslåtte kriteriet tas inn i retningslinjene, kan det bli liggende nær opp mot en utenrikspolitisk vurdering.

– Det tilsier særlig aktsomhet i vurderingene. Som utvalget skriver, bør det stilles krav til bredde og autoritet i kildetilfanget, skriver Norges Bank.

LES OGSÅ:

Ti milliarder

Utvalget skriver at Etikkrådets sekretariat har identifisert en håndfull selskaper som vil kunne bli utelukket som følge av utvalgets forslag. Fondet hadde ved utgangen av 2019 investert i overkant av ti milliarder kroner i disse selskapene.

I dag er 144 selskaper utelukket, hvorav 106 med bakgrunn i produktbaserte kriterier.

(©NTB)

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter