Nyheter

New Zealand: Pårørende venter på å få begrave sine kjære

Etterlatte etter terrorangrepet i Christchurch venter fortsatt på å få gravlagt sine kjære. Identifiseringen av de 50 drepte tar tid.

New Zealands politisjef Mike Bush sier politiet jobber så raskt det kan, men at myndighetene må være helt sikre både på dødsårsak og identitet før de kan frigi de døde.

Statsminister Jacinda Ardern har sagt at alle de 50 ofrene vil bli overlatt til de etterlatte innen onsdag.

Ifølge muslimsk tradisjon skal de døde begraves innen 24 timer. Mandag var gravere i gang med å forberede graver i den muslimske delen av gravlunden Memorial Park, som ligger rundt 1 kilometer fra Linwood-moskeen, den ene av de to moskeene som ble angrepet av en australsk høyreekstremist.

LES MER: Ideologen bak terrormanifest dømt for å ha provoset til vold mot muslimer

Treåring drept

Ved Noor-moskeen, hvor 42 mennesker ble drept, fortsatte folk å strømme til og legge ned blomster og tenne lys ved politisperringene.

– Vi kunne se at også de var i sjokk, fordi New Zealand er et av verdens mest tolerante og fredfulle land, sa Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu, som mandag besøkte åstedet og la ned blomster.

Blant ofrene er barn, kvinner og menn, og flere med utenlandsk bakgrunn, blant annet fra Jordan, Egypt, Afghanistan, Syria, Bangladesh, Pakistan og India.

Den yngste av de drepte var tre år gamle Mucaad Ibrahim. Han pleide å heie på sin eldre bror og far hver fredag kveld da de spilte fotball i en park nær moskeen. Han skulle se dem spille også denne fredagen. Det fikk han aldri gjort.

Ahmed Osman, en nær venn av familien, takker lokalsamfunnet for all støtte.

– New Zealand står alltid med oss. Selv når vi går på gaten, blir vi stanset av folk som spør om hvordan det går med oss. Det er det New Zealand handler om. Det handler om å stå sammen. Én person skal ikke klare å stoppe oss, sier Osman.

LES OGSÅ: Terrorangrpet truer åpenheten i kirker og moskeer

Afghansk flyktning

71 år gamle Haji Daoud Nabi er det eldste offeret som er kjent til nå. Han flyktet til New Zealand i 1979 fra den afghansk-sovjetiske krigen. Hans sønn Omar sier at Nabi, bare noen dager før angrepet, snakket om hvor viktig samhold er.

– Min far snakket om hvor viktig det er å spre kjærlighet og vise samhold, og å beskytte hvert eneste medlem i samfunnet vi lever i, sier Omar til Al Jazeera.

Våpenlovreform

Mandag sa statsminister Jacinda Ardern at regjeringen innen ti dager skal presentere forslag til våpenlovreform. Regjeringen er i prinsippet enig om å stramme inn regelverket for å eie våpen, men detaljer må meisles ut, uttalte hun.

– Mange newzealendere spør seg nå om hvordan og hvorfor det er mulig at noen på lovlig vis kan få tak i halvautomatiske våpen, sa hun.

Kommende lørdag skulle en stor militærmesse ha blitt holdt i landets største by Auckland. Men arrangørene avlyser showet, som hyller landets militærhistorie, av hensyn til ofrene og sikkerheten.

LES OGSÅ: Har sikkerhetsvakter ved fredagsbønnen

Vil representere seg selv

Tarrant ble pågrepet like etter terrorangrepet fredag. Han ble varetektsfengslet lørdag.

– Vi er sikre på at det kun var én angriper som var ansvarlig for dette, sa politisjef Mike Bush mandag.

Politiet kan ikke utelukke at gjerningsmannen kan ha fått støtte fra andre, og dette er «en svært, svært viktig del av vår etterforskning», la han til.

Mandag ble det kjent at Tarrant har sagt opp sin oppnevnte advokat for å forsvare seg selv i retten. Det fryktes at han vil forsøke å bruke retten som talerstol for sitt høyreekstreme syn.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter