Kultur

Dømt for å ha provosert til vold mot muslimer

Ideologen som den antatte gjerningsmannen i Christchurch lener seg mot, ble i 2014 dømt for å ha provosert til hat og vold mot muslimer.

50 mennesker er til nå bekreftet døde etter attentatet mot to moskeer i byen Christchurch på sørøya i New Zealand.

I et manifest med tittelen The Great Replacement begrunner gjerningsmannen drapene med å vise til hvordan vestlig kultur er i ferd med å kollapse på grunn av innvandring fra den tredje verden.

«Alt handler om fødselsrater», erklærer han i pamfletten som bærer samme tittel som en fransk bok som kom ut i 2011: Le grand remplacement. På norsk: 'den store utskiftningen'.

LES OGSÅ: Hevder han var i kontakt med Breivik

– Hvitt folkemord

I helgen sa bokens forfatter, Renaud Camus, at hans teorier ikke kan tas til inntekt for terrorhandlingene. «Jeg hevder nøyaktig det motsatte», uttaler 72-åringen til nyhetsbyrået AFP.

Manifestet til New Zealand-gjerningsmannen ble publisert og sendt til blant annet landets statsminister rett før moské-angrepene.

Den 74 sider lange teksten består av en blanding av statistikker, personlige anekdoter, sitater, dikt og fornærmelser. Gjerningsmannen forteller i spørsmål-svar-form om sine holdninger, og omtaler seg selv som en «øko-fascist» og «rasist». Han avviser at han hater muslimer, men sier problemet er at de føder for mange barn. Han påstår at det pågår et «hvitt folkemord». I teksten forteller han at han ble inspirert til å begå handlingen etter sine reiser i Frankrike.

Eksentrisk

Camus bok med samme tittel er bygget over samme lest som den såkalte Eurabia-teorien, og lignende teorier om at vestlig kultur er i ferd med å kollapse på grunn av innvandring fra den tredje verden. I boken advarer Camus mot en «dekulturasjon». Han hevder det katolske Frankrike mister sin identitet og kultur fordi fødselsratene er høyere blant innvandrergrupper – og da spesielt muslimer.

Camus er forfatter av både skjønnlitteratur og prosa, og gjorde i 1979 en viss suksess med sin roman Tricks, der han beskriver sine seksuelle møter med et titalls menn. Den eksentriske franskmannen har markert seg som talsmann for homofiles rettigheter, og har grunnlagt det knøttlille partiet 'Parti de l'In-nocence', som han styrer fra sitt hjem, et middelalderslott utenfor Toulouse. Her arrangerer han også kunstutstillinger.

LES OGSÅ: Bekymret for økende islamhat

Avviser

Le grand remplacement ble aldri noen bestselger i franske bokhandler, men fikk nedslag i høyreradikale grupper. Camus er en ideologisk ledestjerne blant mange av Nasjonal Front sine velgere, det høyreradikale partiet som i fjor byttet navn til Rassemblement National (Nasjonal samling på norsk).

Til AFP uttaler at Camus at han tar avstand fra drapene i Christchurch, og argumenterer for at terroristens handlinger er på tvers av alt han står for:

– Jeg er fullstendig ikke-voldelig. I sentrum av min tenkning, står denne ideen om uskyld, det vil si ikke å skade, ikke å ty til vold. Det som bekymrer meg mest ved det jeg kaller 'den store utskiftningen', er nettopp i hvilken grad denne er gunstig for volden – og for alle grader av vold enten i dagliglivet eller selvsagt gjennom terroristattentat, sier han.

LES OGSÅ: Terrorangrep truer åpenhet i kirker og moskeer

– Slyngler

Camus ble i 2014 dømt for brudd på fransk straffelov. Tiltalen var knyttet til uttalelser han hadde gitt under en kongress med tittelen 'om islamiseringen av vårt land', som fant sted i desember 2010.

Camus ble dømt til bøter på til sammen 4.500 euro. I følge rettsavgjørelsen hadde Camus en ordbruk som stigmatiserte muslimer, i det han omtalte dem som «slyngler» og «soldater» som forsøkte å få andre til «å flykte».

Uten forbehold, presenterte han muslimer «som invaderende krigere som hadde som eneste hensikt å ødelegge og å erstatte det franske folk og deres sivilisasjon med Islam», het det i dommen.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur