Nyheter

Mener Snowden kjemper for fred

Snowdens lovbrudd må regnes som rettmessige fordi han avslørte grunnlovsbrudd som USAs myndigheter gjorde, mener jusprofessor.

Også i år var Edward Snowden nominert til Nobels fredspris, denne gangen sammen med to andre kritikere av militarisme og maktovergrep.

«I ly av hemmelighold skaper militær virksomhet en konstant fare for krenkelser av demokratiske rettigheter og maktmisbruk», heter det i nominasjonen fra jusprofessorene Terje Einarsen og Aslak Syse.

Einarsen nominerte Snowden også i 2014 og 2015. I den første nominasjonen skrev han: «Ut fra det som er blitt dokumentert, kan man slutte at det gjennom det siste tiåret har funnet sted en storstilt militær etterretningsopprustning, hvor legitime sivile mothensyn har vært underordnet. Den globale militære etterretningen synes­ å trenge stadig dypere inn i det sivile samfunn i stadig flere land, rettet mot institusjoner, folkevalgte statsledere, næringsvirksomheter­, og borgere».

LES OGSÅ: Dypt bekymret for datakrig

Omstridt

Janne Haaland Matlary var kritisk til nominasjonen. Hun mener at det Snowden har gjort er forræderi, ikke varsling, fordi han røpet hemmelige dokumenter.

Einarsen skriver at den tyngste innvendingen er at Snowden har begått alvorlige lovbrudd og er tiltalt for brudd på USAs spionasjelovgivning. Einarsen mener at Snowden likevel vil være en verdig fredsprisvinner.

«For å skjønne Snowdens handling og bedømme den rettslig og moralsk, er det essensielt­ å forstå forskjellen mellom nasjonale straffe-
bestemmelser og nasjonale prosessregler på den ene side, og på den andre side mulige konstitusjonelle eller folkerettslige begrensinger, prinsipper, og garantier i favør av individet», skriver Einarsen.

LES MER: Kan vi snakke trygt?

Samvittighet

Jusprofessoren mener at to folkerettslige prinsipper er sentrale: Det ene er individets­ personlige plikt til ikke å medvirke til alvorlige­ brudd på folkerettslige eller menneskerettslige normer, noe som ble fastslått i Nürnberg-sakene etter 2. verdenskrig. Det andre er at menneskerettig-
hetene insisterer på at individet har visse grunnleggende rettigheter uavhengig av statens lover, som privatliv, personvern og ytringsfrihet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter