Nyheter

Liker seg på 300 kvadratmeter

Halvor Nordhaug trives så godt i den store bispeboligen i Bergen at han ikke vil flytte.

Avviklingen av bopliktordningen slo i hans tilfelle ikke ut i en kraftig økning i boutgiftene.

– Etter at vi fikk lønnskompensasjon innebærer endringen i boligordningen at vi betaler 2.000 kroner mer per måned. Det synes vi det er vel verd å betale for å kunne bo i dette huset, sier biskopen i Bjørgvin om det om lag 300 kvadratmeter store huset.

– Hvorfor vil dere beholde bispeboligen?

– Fordi vi trives i dette huset. Det er ikke noe praktfullt hus, men det er ganske stort og det ligger på en fin tomt med fantastisk utsikt over byen. Her kan vi ta imot mange gjester, både knyttet til bispegjerningen og privat.

LES OGSÅ: Slik bor topplederne i Den norske kirke

– Oppleves som et tap

– Hva tenker du om at flere av dine bispekolleger har valgt å flytte fra bispeboliger?

– Den enkelte biskop gjør som han eller hun vil. At valgene er forskjellige tar jeg til etterretning. Jeg skjønner godt at mange gjerne vil eie egen bolig. Men jeg opplever de som et tap hvis en bolig som lenge har vært brukt av biskoper, ikke lenger skal ha en slik funksjon.

– Hva er det du mener kan gå tapt?

– Det er noe med det fysiske uttrykket; Halve Bergen vet at der jeg bor, er boligen til biskopen. Før var bispeboligen også gjerne bispekontor. I flere av stiftsbyene er bispeboligen litt av en institusjon. I Fredrikstad, for eksempel, er biskopens bolig plassert midt i byens indrefilet. Og i Trondheim ligger bispegården fantastisk flott til, like ved domkirken, svarer Nordhaug.

LES OGSÅ: Nå bor biskopene som vanlige folk

Funksjonell eller representativ?

Opplysningsvesenets fond har tidligere presisert overfor Vårt Land at OVF heretter kommer vi til å være mer opptatt av at bispeboligen er funksjonell enn at den er representativ. Bernt Aas, som har ledet OVFs prestebolig-avdeling, har sagt:

– Vi ser at de store bispegårdene kan være en belastning for dem som skal bo der. Biskopene er travle folk, som har lite tid til å bruke på vedlikehold, snømåking og hagearbeid. Når vi kjøper en bolig til en av våre biskoper i dag, tenker vi ikke på at dette skal være et hus som vi skal eie i lang tid. Bispeboligene skal være tilpasset den enkelte biskops behov.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter