Den britiske avisa The Guardian meldte om saken først utenfor Polen.

51-åring arrestert

51 år gamle Elzbieta Podlesna skal ha vært i besittelse av plakater med Jomfru Maria og Jesusbarnet med regnbueglorie i byen Plock i Polen. Disse plakatene skal ha dukket opp rundt en kirke i byen i slutten av april og mistanken falt på 51-åringen. Politiet søkte gjennom hjemmet hennes da hun returnerte til landet fra utlandet. Der fant de plakatene, og dermed ble hun arrestert og avhørt tidligere denne uka. Podlesna ble deretter sluppet fri, men blir siktet for hendelsen.

Hun stilte opp i et TV-intervju tirsdag og sa at et bilde ikke kunne angripe noen.

LES OGSÅ: Ytre høyre-partiene kan bli en sterk kraft i Europas neste «storting»

Den polske innenriksministeren Joachim Brudzínski har på Twitter bekreftet at en kvinne ble arrestert for å «ha krenket jomfru Maria». Han kalte plakatene kvinnen hadde distribuert for «kulturell barbarisme», ifølge The Guardian.

Han skal videre ha kommentert i sosiale medier at frihet og toleranse ikke gir noen rett til å fornærme religiøses tro og følelser. Blasfemi er fremdeles forbudt i Polen og kan gi inntil to år i fengsel, men som oftest blir resultatet bot eller frihetsrestriksjoner som bortvisning fra visse områder.

Regnbuesymbolikk

Regnbueflagget er blitt et symbol for Pride-bevegelsen, altså bevegelsen for seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter (LHBT-bevegelsen), og det er derfor plakaten sees som ikke bare hærverk av et religiøst ikon, men også som krenkende. Det antas at plakatene er hengt opp i forbindelse med demonstrasjoner for LHBT-personers rettigheter i påsken.

Polens regjeringsparti Lov og orden-partiet (PiS) har i forkant av valget til EU-parlamentet gått til «krig» mot vestlige og liberale verdier som ifølge partiet forsøker å invadere Polen. Det er også bakteppet for arrestasjonen nylig.

LES OGSÅ: Supportarhets mot «jødelag» - åtvarar før storkamp

Partiet hevder familien og de tradisjonelle kjønns- og seksualitetsnormene er under angrep fra utenlandske verdibevegelser som LHBT-bevegelsen.

– Denne bevegelsen truer vår identitet, vår nasjons overlevelse og derfor den polske stat, skal partiets leder Jaroslaw Kacyński ha sagt til sine tilhengere på et offentlig møte forrige uke.