Klima

KrF, Venstre og SV: De store partiene vet hvor miljøgrensen går

Etter valget kan det bli lettere for store partier å omgå små og vedta konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Småpartiene advarer om følgene for samarbeid.

Skulle det bli borgerlig flertall, men en Høyre/Frp-regjering uten en samarbeidsavtale med Venstre og KrF, så kan den alliere seg med Ap. Da kan det bli konsekvensutredning og deretter oljeleting, sier valgforsker Anders Todal-Jenssen ved NTNU.

Januar 2013: Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide klemmes av kosepandaer og hylles av miljøbevegelsen. Natur & Ungdom og Bellona har møtt opp utenfor Stortinget for å takke Venstre og KrF for at de stoppet konsekvensutredning av oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

14. august, 2017: Fire år senere har tonen mellom samarbeidspartiene og regjeringen surnet og LoVeSe er igjen i spill. Fremskrittspartileder Siv Jensen sparker i gang valgkampen i oljebyen Sandnes og garanterer konsekvensutredning i neste periode med Frp i posisjon.

LES OGSÅ: SV vil gi familier «reell valgfrihet»

Advarer Solberg

Denne gangen kan det bli vanskeligere for småpartiene å stagge letelysten til Frp, Høyre og Arbeiderpartiet. Det kan også skje med rødgrønt flertall:

– Blir Ap avhengig av mange støttepartier og finner ut at det blir for mye styr, kan de velge å regjere alene. Da er det meste åpent, sier Todal-Jenssen.

På spørsmål fra Vårt Land advarer nå Venstre og KrF Erna Solberg mot å søke flertall for en konsekvensutredning sammen med Ap.

– Jeg tror ikke Solberg vil tørre, fordi det vil vekke så stor mistillit hos KrF, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Jeg tror Solberg forstår hvor hennes parlamentariske grunnlag ligger, advarer Sveinung Rotevatn i Venstre.

Også Todal-Jenssen tror Solberg vil tenke seg godt om av hensyn til «den langsiktige samarbeidsrelasjonen med Venstre og KrF». Han kaller situasjonen uklar.

LES OGSÅ: – Ap er ikke lenger et solidaritetsparti

Samarbeidsavtale

KrF har utelukket en samarbeidsavtale med en Høyre/Frp-regjering. Nestleder Ropstad er likevel ikke redd for at de store partiene skal omgå KrF:

– Jeg tror saken langt på vei er vunnet. Argumentene er så gode, befolkningen er imot og oljebransjen er mer opptatt av Barentshavet.

Ropstad viser til at regjeringen kunne fått flertall for søndagsåpne butikker og reversering av sexkjøpsloven med Venstre denne perioden:

– Men de skjønte at det ville gå utover samarbeidet og støtten fra KrF. Sånn vil det også være uten samarbeidsavtale.

Venstre har i motsetning til KrF ikke utelukket en samarbeidsavtale med en blå regjering. Sveinung Rotevatn sier partiet vil bruke alle maktmidler for å sikre vern av LoVeSe.

– Om det er en samarbeidsavtale, forståelse eller budsjettenighet er ikke så viktig. Hovedsaken er at Venstre er store nok og i maktposisjon, sier listetoppen fra Sogn og Fjordane.

LES OGSÅ: Den sjette masseutryddelsen har begynt

Frykter Ap i regjering alene

Rotevatn er mest bekymret for hva en Ap-regjering uten SV kan finne på:

– Der kan Ap bli stående fritt til å gjøre opp oljepolitikken med Høyre og Frp. Det er en reell risiko, særlig fordi MDG har plassert seg på utsiden av hva Ap kan akseptere og samtidig garanterer å felle en regjering med Frp i. Og da blir det vanskelig for oss å presse Høyre og Frp.

Listetopp for Sosialistisk Venstreparti i Oslo, Kari Elisabeth Kaski, tror ikke Ap tør søke flertall for dette med Høyre og Frp:

– Det ville være et dramatisk og overraskende veivalg fra Ap å presse fram et slikt samarbeid med høyresiden. Prisen er å støte alle småpartiene fra seg. SV er klare til å felle enhver regjering som åpner for å konsekvensutrede.

Kaski og Ropstad i KrF er bekymret for at en blå regjering, eller et Ap som regjerer alene, kan gi mange nye letetillatelser. De kan en regjering dele ut selv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima