Klima

– Ap ikke lenger solidaritetsparti

Miljøpartiet mener Arbeiderpartiet ikke lenger kan kalles et solidaritetsparti og at ungdom blir lurt inn i AUF med et falskt solidaritetsbudskap. – Blir for dumt, svarer AUF.

– Arbeiderpartiet vokste frem med internasjonal solidaritet som en kjerneverdi. Nå har de endt opp som et konservativt styringsparti og kan ikke lenger kalles et solidaritetsparti, sier Une Aina Bastholm, talsperson for Miljøpartiet De Grønne og førstekandidat i Oslo.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av at Ap-leder Jonas Gahr Støre lukket døra for regjeringssamarbeid med MDG med begrunnelse i De Grønnes ultimatum om at det ikke skal åpnes nye oljefelt. I tillegg sa Ap-lederen for to uker siden nei til å ta imot flere for å avlaste den flyktningsituasjonen i Italia med henvisning til allerede inngåtte avtaler med EU og på Stortinget.

– Det er hjerteløst å si at man ikke kan hjelpe i en akutt situasjon med begrunnelse i at man gjorde et vedtak for over to år siden. Partiet er ikke til å kjenne igjen, sier Bastholm om Støres flyktning-nei og viser til APs stolte historie med å stå på de svakes side og jobbe mot økonomisk og sosial ulikhet.

LES MER: De fire store partiene asylstenger Norge

Klima

Den store solidaritetstesten i vår tid handler om å evne å gi slipp på privilegier, sier Bastholm med henvisning til klima- og miljøutfordringene. Her mener hun at Ap går på tvers av internasjonal solidaritet.

– Klima og miljø er vår tids største solidaritetssak. Aps olje- og gasspolitikk handler om å ta opp mest mulig, raskest mulig, sier Bastholm. Hun mener at Ap gambler på at man ikke skal nå klimamålene, i stedet for å bidra at det skjer.

– Man får hvert år mer kunnskap om konsekvensene av klimaendringer, men allikevel endrer ikke Ap politikken. Dette er dypt urettferdig og egoistisk, sier Bastholm.

LES MER: De Grønne sikter mot fem prosent

Flyktninger

I flyktningpolitikken mener Bastholm at Ap er mer opptatt av å dilte etter Frp enn å vise solidaritet.

– De er rundt lillefingeren til Frp. I stedet for å ta et oppgjør med virkelighetsbeskrivelsen til Frp som handler om at Norge er under angrep av flyktninger, er de opptatt av ikke å virke for snille og miste velgere til Frp.

LES MER: Ap ikke med på MDGs oljeultimatum

Lurer AUF-ere

MDG-talspersonen var selv aktiv i AUF fra hun var 14 til 17 år og sier at det nettopp var solidaritetsbudskapet som fikk henne til å melde seg inn i Aps ungdomsparti.

– Jeg husker samtalene rundt bålet på Utøya hvor folk var opptatt av flyktninger, solidaritet, miljø og Norges ansvar. I AUF blir man levert et budskap om solidaritet på tvers av landegrenser. Men i realiteten blir ungdom som blir rekruttert til AUF lurt inn i et parti som ikke evner å prioritere solidaritet når det krever noe av oss, sier Bastholm.

LES MER: AUF ber Ap frede Lofoten, Vesterålen og Senja

Blir for dumt

Nestleder i AUF, Ina Libak, stusser over Bastholms utspill.

– Jeg tenker at når vi har en av Europas blåeste regjeringer, er det spesielt at MDG går ut og angriper Arbeiderpartiet. Jeg kjemper for en ny regjering nettopp fordi vi trenger mer solidaritet og engasjement på klima, sier Libak som også kommer med en utfordring til De Grønne.

– Det MDG må svare på, er om de vil sitte i en regjering med Høyre eller være en garantist for en ny regjering. Det fortjener velgerne å vite.

– Mener du Ap viser solidaritet når man ikke vil avlaste flyktningsituasjonen i Italia?

– Jeg mener at Ap har et helt annet alternativ enn Frp og Høyre. Jeg skal som AUF-er jobbe hver dag for å gjøre Aps politikk bedre. Men det MDG må ta innover seg er de to politiske valgene man har. Det er enten en regjering med Sylvi Listhaug eller en Ap-ledet regjering, sier Libak.

AUF-nestlederen reagerer på påstanden om at man lurer ungdom inn i AUF.

– En slik påstand blir for dumt. AUF har gjennom historien jobbet for solidaritet, bistand, flyktninger og en offensiv utenrikspolitikk basert på solidaritet over landegrenser. Klima har vært en prioritet helt siden man begynte med det under Gro.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima