Politikk

KrF radbrukket i røde Innlandet

KrF mister 60 prosent av representantene sine i Innlandet. – Veivalget ble nokså skadelig for oss, sier Ivar Aars i Valdres.

– I Oppland var det knusende overvekt for å gå til venstre da KrF skulle velge side, sier Ivar Aars i Nord-Aurdal KrF.

Da partiet i stedet valgte blått meldte livslange medlemmer i Valdres seg ut av partiet. I Nord-Aurdal måtte 86 år gamle Aars trå til for at lokallaget skulle klare å stille liste ved valget.

Da Vårt Land besøkte ham i vår var han ikke optimistisk på egne vegne. Han fikk rett. KrF mistet mandatet sitt i kommunen.

– Veivalget ble nokså skadelig for oss i Innlandet, konstaterer veteranen i dag.

LES OGSÅ: Bedehusfolket som snur ryggen til KrF

Fylkesleder kritiserer ledelsen

KrF radbrekkes i Innlandet og mister tolv av 20 mandater.

– Det er stygt og dramatisk, sier fylkesleder Oluf Maurud.

I åtte av 23 kommunestyrer går KrF fra en til null representanter.

– Det er det verste. I kommunen min, Ringsaker, har vi vært representert i 60 år. Nå er det slutt. Vi blir faktisk borte, sier Maurud, og legger til:

– Jeg reagerer på at partiledelsen er såre fornøyd med valget. Det er det ingen grunn til å være.

Til sammen sank KrF fra 2,6 til 1,6 prosent i Innlandet, ifølge Maurud:

– Tidligere velgere sier at de ikke kan stemme på KrF på grunn av veivalget. Det hadde jeg ikke trodd i et lokalvalg. Hvordan blir det da å drive valgkamp for oss ved stortingsvalget om to år?

Fylkessekretær Ingvild Sandvand Paddon bekrefter at lokallagslederne oppgir veivalget som hovedårsak til nedangen.

LES OGSÅ: Røde KrF-lag sliter med å stille lister

Advarte mot «bibelbelteparti»

Rød side advarte under og etter retningsstriden om at blått veivalg kunne bety slutten på KrF som landsdekkende parti. Frykten var at KrF ville forsvinne i svakere, røde KrF-fylker som Innlandet og Trøndelag og stå igjen med gamle kjerneområder i «bibelbeltet».

Ved stortingsvalg bidrar små KrF-fylker med viktige stemmer for å vippe utjevningsmandater i KrFs favør, ble det påpekt.

– Det mest illevarslende er fylkene som var svake fra før av nå blir enda svakere og at KrF forsvinner mange plasser, er Mauruds kommentar til det.

I Sør-Aurdal og Grue klarte ikke KrF å stille liste i år og mistet henholdsvis to og en representanter.

LES OGSÅ: Flere steder redder partiveteraner KrFs kommuneliste

Helsvart i Hallingdal

I nabodalen til Valdres, Hallingdal i det nye fylket Viken, er KrF nesten helt borte, melder Hallingdølen.

I 2015 fikk de åtte. Nå er to representanter alt KrF står igjen med:

• Bare i Hemsedal fikk partiet et mandat, mot to sist. I Flå tilbød Ap KrF plass på en fellesliste og det ga ett mandat.

• I Ål, Hol og Nes klarte ikke KrF å stille liste etter fjorårets retningsvalg. Sistnevnte er hjemkommunen til partiveteran og eks-bistandsminister Reidun Brusletten.

LES OGSÅ: Her får du oversikt over det uvanlige lokalvalget

Trist i Trøndelag

Også i røde Trøndelag faller KrF fra 33 til 21 representanter.

Noe skyldes nok kommunesammenslåinger, ifølge fylkessekretær Jann Karlsen. Men KrF har tapt rundt 1.000 stemmer i fylket siden 2015, påpeker han:

– Det skyldes nok i stor grad retningsvalget.

I Trondheim sitter Geirmund Lykke ensom igjen etter at KrF mistet sitt andre mandat.

Også i Nordland krymper KrF, fra 29 til 21 mandater. På Øksnes og Lurøy røk mandat med én stemmes overvekt, ifølge fylkeslaget. I fem kommuner forsvinner KrF fullstendig. På Træna er oppslutningen halvvert – fra seks til tre mandater.

– Jeg tror ikke veivalget er hovedårsaken, sier fylkesleder Dagfinn Arntsen.

KrF-nestleder og fylkesråd Ingelin Noresjø fikk mange slengere og berget mandatet i Fauske. I Bodø havnet KrFs ene representant på vippen og avgjør om høyre- eller venstresiden får styre.

LES OGSÅ: Se valgkvelden med fotografens nådeløse øyne

Regionreformen i nord

I nabofylket Troms og Finnmark er bildet mer broket. KrFs ene mandat i Vadsø gikk tapt på grunn av regionreformen og partiet går fra to til én i Alta, forteller fylkessekretær Liv-Grete Karlstrøm.

I Hammerfest øker derimot partiet fra tre til uvanlig høye 9,4 prosent. I Troms er det mest mindre endringer, rapporterer Karlstrøm.

Mens Finnmark sto på rød side i KrFs retningsstrid, var Troms delt. Det samme var Sogn og Fjordane og Telemark lenger sør. I Telemark faller ikke KrF mer enn på landsbasis. Men i enkeltkommuner får partiet en trøkk. I Nissedal taper KrF syv prosentpoeng.

I Sogn og Fjordane «gikk det ok», ifølge fylkessekretær Ingunn Sognnes:

– Mitt inntrykk er at veivalget har vært underordnet i valgkampen.

KrF taper alle sine mandater i Fjaler og Bremanger. I Gloppen går partiet fra syv til fire, men der gjorde KrF det uvanlig godt sist, ifølge Sognnes.

---

Presiseringer

  • I Vestre Slidre i Innlandet er KrF del av en bygdeliste. Eventuelle KrF-politikere som kom inn kommunestyret via den er ikke regnet med i denne saken. Det er derimot det ene mandatet KrF fikk inn via en fellesliste i Etnedal.
  • I Rødøy i Nordland stilte KrF liste sammen med Ap. Mandatene herfra er regnet med i saken. Felleslisten øker oppslutningen fra syv til ni mandater etter mandagens valg.
  • I enkelte kommuner kan også kommunesammenslåing ha påvirket resultatet for KrF.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk