Nyheter

Kommunereform skaper massiv kirkefusjon

En rekke fellesråd vil bli opprettet som konsekvens av nye kommunesammenslåinger. – En utfordrende situasjon, sier KA.

114 norske kommuner er 
involvert i fusjonene som fører til at det blir 74 færre kommuner her i landet fra 2020. Kommunefusjonene fører til at det blir opprettet 47 «nye» kirkelige fellesråd.

– Sammenslåingen vil få store og direkte konsekvenser for de kirkelige fellesrådene. Kirkevergen er daglig leder for fellesrådene, og fusjonen vil føre til at man må velge en ny leder for det nye fellesrådet, sier sjef for organisasjonsutvikling Randi Moskvil Letmolie i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Lokalt ansvar

Det kirkelige fellesrådet består av
representanter fra allemenighetsrådene i kommunen. Rådet ivaretar arbeidsgiveransvaret for de ansatte i menighetene, unntatt prestene, på vegne av menighetsrådet. Rådet har også ansvar for drift av kirkebygg og kirkegårder.

Moskvil Letmolie forteller at KA har utarbeidet en skriftlig veiledning om hvordan de nåværende fellesrådene kan lykkes i prosessen, men at ansvaret for gjennomføringen ligger lokalt. Fusjonsprosessen skal være ferdig innen 1.1. 2020.

Kan søke støtte

– Vi har anbefalt fellesrådene å ha et likt antall medlemmer i de kirkelige fellesnemndene som opprettes i forbindelse med sammenslåingsprosessen, uavhengig av hvor store kommuner de representerer, sier Moskvil Letmolie. Det er imidlertid fellesrådene selv som bestemmer om de vil følge disse retningslinjene.

Fellesrådene kan søke økonomisk støtte til sammenslåingsprosessen hos kommunene.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter