Nyheter

Kaster kortene i Sentermenighets-striden

Tidligere styremedlem i Sentermenigheten, Birger Røed, har meldt seg ut av menigheten. – Vi har advart og gjort vårt, sier han.

Bilde 1 av 2

– Jeg og kona mi meldte oss ut dagen før årsmøtet. Jeg så ingen grunn til å stille der hvis ikke jeg hadde med meg advokater og lagd masse støy. Det er ikke noe jeg ønsker å bruke livet mitt på og er ikke en måte jeg vil drive menighet på, sier Birger Røed. Han har sittet i Sentermenighetens styre i ti år.

Det siste året har Asker-menigheten vært preget av at historier om maktmisbruk og åndelige overgrep har kommet til overflaten. Styret har vært i en åpen konflikt om veien videre. På den ene siden har Birger Røed stått, mens hovedpastor Raymond Urne og hans far Ole Bjørn Urne har stått på den andre.

I begynnelsen av november gikk Røed og hans kone Mette Røed ut i Vårt Land mot de to lederne i menigheten.

– De er kjempegode bibel­lærere og administratorer, men ikke gode hyrder. Vi ønsker dem ikke noe vondt, men vil ikke at de skal lede mennesker, sa Mette Røed.

LES OGSÅ: Styremedlem hardt ut mot pastor

– Hva gjør dere nå?

– Vi har gjort vårt. Jeg mener at jeg har kjørt en ryddig prosess der jeg søkte demokrati. Når de så ikke vil lytte til oss, flertallet i menigheten, eller Pinsebevegelsen, så var det viktig å advare. Nå når det er gjort, trekker vi oss tilbake, sier Birger Røed.

Nytt styre utpekt

I løpet av høsten har styret på fem blitt redusert til to. Ett medlem er avgått ved døden og et annet har trukket seg. Birger Røed har formelt sett aldri trukket seg, men mener hele styret la ned sine verv i et styremøte i høst.

LES OGSÅ: Full krig i Sentermenighetens styre

8. desember ble det holdt årsmøte i menigheten. Da ble det informert om de nye styrerepresentantene. De ble ikke valgt, men ble pekt ut av Urne far og sønn, siden styret er selvsupplerende.

Røed stiller spørsmål ved om disse utnevnelsene er legitime, siden vedtektene sier det kreves fire representanter for at styret skal være beslutningsdyktige.

Han er også kritisk til at menigheten er organisert som stiftelse.

– Det tillater enevelde og at dugnadsverdier som er opparbeidet over mange år kan bli kuppet av enkeltpersoner, sier Røed som antar at menigheten sitter med nettoverdier på rundt 35 millioner kroner.

– God stemning i menigheten

– Hvordan er stemningen i Sentermenigheten nå, hovedpastor Raymond Urne?

– Menigheten er selvfølgelig sterkt preget av situasjonen, men vi opplever at stemningen på gudstjenester og andre arrangementer er god, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Han oppgir at 29 personer, inkludert barn, har meldt seg ut av menigheten siden i sommer. I samme periode har seks personer meldt seg inn. Han avviser at utnevnelsen av de nye styrerepresentantene ikke er legitim. Kravet om beslutningsdyktighet gjelder kun for økonomiske disposisjoner, ifølge Urne.

– Hva vil du si til alle de som har meldt seg ut og som har brukt masse tid på dugnadsarbeid for menigheten?

– Vi er takknemlige for alle som forskjellige måter har bidratt til at menigheten er det den er i dag. Jeg ønsker Guds velsignelse over alle som har meldt seg ut, og håper at de finner en menighet der de trives, og hvor de kan fortsette å tjene Gud med sine gaver og ressurser.

LES OGSÅ: Pastor vil ikke trekke seg

Har nettverk

– Ifølge Birger Røed lytter du ikke til noen, verken flertallet i menigheten eller Pinsebevegelsen. Hvem er det du rådfører deg med når du skal lede menigheten?

– I Sentermenigheten jobber vi i team. Vi har ledergrupper på forskjellige nivåer som er med i prosesser, og jeg har gode folk rundt meg som jeg lytter til. Når det gjelder pinsebevegelsen, består den av selvstendige menigheter. Jeg har et bra nettverk av pinsepastorer og kristne ledere fra andre sammenhenger som jeg rådfører meg med og lytter til, sier Urne.

LES OGSÅ: Pinseledere overrasket over omfang

Tilsynsmann ute

Sentermenigheten har vært en del av Pinsebevegelsen siden 2014. I vår ble Daniel Egeli, som er regionleder for Pinsebevegelsen, hentet inn for å bistå menigheten i å finne veien videre. Men i sommer var han ikke lenger ønsket av Urne. Egeli har ikke hatt anledning til å svare på spørsmål fra Vårt Land nå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter