Nyheter

Kari Veiteberg er Oslos nye biskop

Som ny biskop blir Kari Veiteberg første kvinne som leder Oslo bispedømme.

Kirkerådet tok sin beslutning onsdag ettermiddag. De to siste valgene av biskop skriver kvinnehistorie på flere måter.

Herborg Oline Finnset, som ble vigslet søndag, er første kvinne som biskop i Nidaros bispedømme. Med valget av Kari Veiteberg plasseres for første gang en kvinne i Oslo bispesete.

Dessuten er det nå like mange kvinner som menn i bispekollegiet – seks av hver.

LES MER: Skjelven og glad ny biskop 

På førsteplass

I den siste delen av valgprosessen har det vært tre kandidater: Bymisjonsprest Kari Veiteberg, professor Sturla Stålsett og domprost Anne-May Grasaas.

Både kirkens grasrot i bispedømmet og Oslo bispedømmeråd har satt Kari Veiteberg på førsteplass. Kirkerådet velger derfor en biskop som er ønsket av mange, og dette har trolig veid tungt i avgjørelsen. Da Herborg Oline Finnset ble utnevnt i Nidaros, var det også det lokale votum som ble vektlagt. Da Ivar Braut ble utnevnt som Stavanger-biskop, ble den lokale avstemningen ikke tatt hensyn til.

Åpen folkekirke

Med Veiteberg har Åpen folkekirke fått «en av sine egne» som biskop. Siden de har flertall i Kirkerådet, var det ventet at bymisjonspresten eller hennes svoger, Sturla Stålsett, skulle bli valgt. De har begge standpunkt, som i spørsmålet om likekjønnet vigsel, som sammenfaller med Åpen folkekirkes.

LES MER: Kirkerådsleder: En biskop som har vandret i gatene 

Gatekontakt

Veitebergs støttespillere har lagt vekt på hennes kontakt med gatefolk.

– Arbeidet på gata driver meg. Det finnes mye tro, men kanskje på en annen måte enn vi tror, sa Veiteberg i et intervju med Vårt Land da hun ble nominert.

LES OGSÅ: Hun er grasrotas bispefavoritt

– Ypperlig alder

– Jeg er både varm og klok, sies det, svarte den nye biskopen om hvorfor hun burde bli biskop i Oslo:

– Jeg har teologisk kompetanse med vekt på liturgi og gudstjenesteliv, noe jeg mener er viktig for kirken. Jeg har lang presteerfaring og en alder som er ypperlig for en biskop. Jeg kjenner mange ulike folk, fra alle samfunnslag og både i og utenfor kirkelige miljøer, sa Kari Veiteberg.

Samboere

– Man trenger ikke være gift for å bli prest, sier den nye Oslo-bispen og går med det på tvers av det som er bispemøtets standpunkt i dag.

– Fra hjemmet har jeg fått en trygg, kristen tro. De siste 20 årene har folks liv gitt meg gudsbevis gang på gang, sier Kari Veiteberg, som er fra Stord.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter