Nyheter

Kan snu om forkynnelse med høyttaler

Politikerne i Arendal har fått forslag på bordet som gjør at kristne arrangører kan skru opp volumknappen i sentrum.

Det vakte oppsikt da pinsemenigheten Filadelfia Arendal fikk nei fra kulturkontoret og kulturkomiteen til å arrangere julekonsert i Arendal sentrum hvis de brukte høyttalere. Administrasjonen i kommunen la ned forbud mot at religiøse arrangementer kunne bruke høyttalere på to av byens torg. I forrig uke stemte 12 av 13 politikere i kulturkomiteen for administrasjonens vedtak.

Frank Kvarstein ved kulturkontoret ønsker kulturelle aktiviteter velkommen, men uttalte til Dagen at næringsdrivende i sentrum har klaget på kristnes bruk av høyttalere.

– Restauranteiere sier folk går fra uteplassene og ingen nye kunder kommer til. Mange mener at virksomheten til de kristne kommer for nær deres næringsvirksomhet, sier han.

LES OGSÅ: Strid om kristen gratiskonsert havner i bystyret

Filadelfiamenigheten i Arendal reagerte på det de mener er forskjellsbehandling.

– Kulturarrangementer sier de ja til, men det som har med forkynnelse, vil de ikke ha. Vi reagerer på at det ikke er likebehandling, sier Vidar Hansen til Dagen.

Bevegelse i saken

Nå skal saken opp til politisk behandling. Først i formannskapet onsdag og i bystyret torsdag. Og det kan se ut til at politikerne kan omgjøre kulturkontorets vedtak.

– Denne saken kom litt uheldig ut, sier Pål Koren Pedersen (V) leder for komité for kultur, miljø og næring til lokalavisen Agderposten (krever pålogging).

LES OGSÅ: Her er det nye Kirkemøtet – finn ditt bispedømme!

Han har sendt ut et forslag til politikerne i sørlandsbyen, et forslag som er mer moderat enn kulturkontorets vedtak: Det skal tillates bruk av begrenset lydforsterkning til religiøse og politiske arrangementer på en eksisterende scene på Sam Eydes plass.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger og samtlige er positive, sier Pål Koren Pedersen.

– Invaderende religion

Han mener derimot at et religiøst arrangement som tar lydmessig stor plass i offentlig rom, kan bli feil for dem som ikke ønsker å bli invadert av andres tro. Til Agderposten argumenterte han først for at trosfrihet også er friheten til ikke å la seg eksponere for religiøse handlinger:

– Frelsesarmeen kan gjerne bruke kassegitar i sin forkynnelse, men da må man gå bort til dem for å være en del av det. Dersom det kom en muslimsk menighet fra Oslo for å drive muslimsk forkynnelse i Arendal, ville det vært en lakmustest. Lydforsterkende, religiøse arrangementer skal ikke tillates i sentrum, sa han til Agderposten i forrige uke.

Konserten flyttet innendørs

Det vil være administrasjonen som skal lage retningslinjer for lydanleggets størrelse, men blir det vedtatt vil det ikke være et skille mellom religion og politikk. Komitéleder Pedersen presiserer at kulturarrangementer ikke omfattes av forslaget og at politikkarrangementet Arendalsuka og valgkampen er unntatt begrensningene.

Uansett hva bystyret vedtar: Filadelfiamenighetens julekonsert i år er flyttet inn i menighetens lokaler.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter