Nyheter

«Jeg er nok blitt sett på som litt aparte»

Før han ble femti var han sjefredaktør i Vårt Land, NTB, Bergens Tidende og Aftenposten. Nå runder Hans Erik Matre 60.

– Hva har vært høydepunktet i din journalistiske karriere, Hans Erik Matre?

– Da jeg i heisen, mellom 5. og 6. etasje i Dagbladgården, ble spurt av Thor Bjarne Bore om jeg kunne stille på vakt samme kveld. Samtidig fikk jeg beskjed om at jeg var fast ansatt som journalist i Vårt Land. Begge deler kom overraskende på meg.

– Er det sant at du ble journalist fordi du hadde Marie Rein Bore, kona til Vårt Lands sjefredaktør, som norsklærer?

– Nei, ikke helt. Hun var bare vikar i noen skoletimer. Derimot ble jeg ble ansatt i Ski menighetsblad av Thor Bjarne, som var redaktør der også. Men da hadde jeg allerede vært journalist lenge. Jeg begynte å lage lokalavis for Balders vei da jeg var åtte år, med opplag åtte eksemplarer.

– I Vårt Land ble du raskt oppfattet som et bråmodent stortalent. Da du ble redaksjonssjef som 25-åring skrev Dagbladet at det ved neste lederansettelse i Vårt Land burde stå: «Bør ha nådd myndighetsalderen.»

– Det husker jeg ikke. Men bråmoden? Jo, jeg var nok ikke alltid en enkel sjef.

Kielland-ulykken

– Hvilket forsideoppslag i Vårt Land husker du tilbake til med størst glede?

– Det som gjorde størst inntrykk var kvelden da oljeplattformen Alexander Kielland tippet rundt. Det var en voldsom kombinasjon av drama, historie og faglig utfordring. Og Vårt Land klarte med ganske små ressurser å dekke det på en måte som vi etterpå var stolte av. Mest stolte var vi den dagen i 1982 da Vårt Lands redaksjon mottok Narvesen-prisen, en anerkjennelse fra mediebransjen for hvordan en liten kristen dagsavis forvaltet faget.

– Som ung redaktør uttalte du at din drømmejobb var å bli menighetsarbeider. Den drømmen har ikke gått i oppfyllelse?

– Den gjør det nå. For første gang stiller jeg til valg til menighetsrådet, i Ski. Og det vervet kan ta mer tid enn den jobben jeg har. Så sånn sett er den ringen sluttet.

– Du har ved siden av ditt yrkesaktive liv vært kirkeaktiv og også hatt tillitsverv i kristen sammenheng, blant annet som styreleder i Misjonsalliansen. Når har det vært vanskeligst å stå fram som kristen?

– Det synes jeg aldri har vært vanskelig. Mediemiljøer er generelt ikke kjent for mye kristelighet. Så i kretsene der jeg har vandret siden tiden i Vårt Land, har jeg nok som kristen blitt sett på som litt aparte. Men det har gjort mange mennesker nysgjerrige. Min erfaring er at folks uro i møte med tro pipler fram i utrolig mange sammenhenger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Smertetabu

– Du har i mange år hatt en kreftdiagnose. Hvordan har sykdommen forandret deg som menneske?

– Man blir opptatt av å leve livet mens man kan det. Det er viktig å ta vare på de dagene man får, enten man har diagnose eller ei.

– Hva er hellig for deg?

– Ordet helllig forekommer oftere i Bibelen enn ordet frelse. Hellig skal være nevnt over 600 ganger i Bibelen, så det er vanskelig å svare kort på dette.

– Hva er vår tids tabu?

– Det tror jeg er smertene ved samlivsbrudd.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter