Nyheter

– IS har ødelagt Iraks eldste kloster

I 1.400 år har Iraks eldste kloster vært i bruk. Nå er det ødlagt, og IS får foreløpig skylden.

Satellittbilder bekrefter at Iraks eldste kloster, Sankt Elias-klosteret i Mosul, er blitt lagt i ruiner. IS får skylden.

Det er ikke bekreftet hvem som har ødelagt klosteret, men mye tyder på at IS står bak raseringen, ifølge Associated Press.

Klosteret ble bygget i år 590 og har vært i bruk i 1.400 år før det for snart halvannet år siden ble jevnet med jorden, skriver Guardian.

– Bulldosere, tungt utstyr, slegger, muligens eksplosiver, har blitt brukt til å forvandle steinveggene til gråhvitt pulver. De har ødelagt det fullstendig, sier bildeanalytiker Stephen Wood i Allsource Analysis.

Bildebevis

Han har studert satellittbilder fra august og september 2014, og sier før- og etterbildene bekrefter ødeleggelsene.

Bildene før ødeleggelsen viser at klosteret var blitt delvis restaurert. Det målte 2.500 kvadratmeter og var bygget av stein og mørtel på toppen av en høyde over Mosul. Taket manglet, men klosteret hadde 26 rom, blant annet et hellig kammer og et kapell, viser bilder fra før ødeleggelsen. Etter ødeleggelsen var det bare pulverisert støv igjen av de solide veggene.

– Barbarisk

Den katolske presten Paul Thabit Habib i Arbil har vansker med å tro det han ser på bildene.

– Vår kristne historie i Mosul er blitt utslettet på barbarisk vis. Vi ser på det som et forsøk på å fordrive oss fra Irak, utslette og avslutte vår eksistens i dette landet, sier han.

LES MER: Her koster troen flest liv

Mer enn 100 religiøse og historiske steder er blitt bekreftet plyndret og ødelagt i Irak og Syria, blant dem kirker, moskeer, graver og andre religiøse helligdommer. I tillegg har IS ødelagt historiske minnesmerker flere steder, museer og biblioteker er blitt ødelagt, bøker og kunst satt fyr på eller solgt. IS argumenterer med at dette er i strid med deres tolkning av islam.

Ikke første gang

Klosteret i Mosul har også tidligere vært åsted for ødeleggelser og angrep. I 1743 ble 150 munker massakrert av en persisk general da de nektet å konvertere til islam.

LES MER: –IS raserte syrisk kloster

I 2003 ble en av klosterets vegger ødelagt etter at det ble truffet av deler av en stridsvogn som ble sprengt i kamp. Irakiske soldater dumpet søppel i klosterets vannreservoar, mens USAs styrker etterpå tok kontroll over klosteret og malte over de historiske veggmaleriene med bokstavene «Screaming Eagle». En amerikansk feltprest oppdaget deretter klosterets betydning og tok initiativ til å restaurere bygningen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter