Klima

I november skal 19 høyesterettsdommere vurdere om oljelisenser bryter med Grunnloven. – Blir historisk

Over sju dager fra 4. november skal 19 høyesterettsdommere vurdere om Norge i oljepolitikken har brutt grunnlovens miljøparagraf.

Miljøorganisasjonene tapte i tingretten og lagmannsretten. 16. april ble det klart at Høyesterett vil behandle anken fra Greenpeace Norge og Natur og Ungdom, og at saken blir behandlet i plenum, ikke bare med fem dommere som er det vanlige. Dette er noe justitiarius kan beslutte i særlig prinsipielle saker.

– Uansett utfall blir dette en historisk dom med reelle konsekvenser for verdens klima, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en pressemelding.

Av de 20 dommerne i Høyesterett er én inhabil i denne saken, derfor det vil være 19 dommere som deltar.

Norske rettigheter

Spørsmålet Høyesterett skal ta stilling til, er om den norske staten brøt Grunnloven da den åpnet for ny oljeboring i Barentshavet gjennom 23. konsesjonsrunde. Natur og Ungdom og Greenpeace mener at oljeboringen bryter med paragraf 112 i Grunnloven, der det heter:

«Alle har rett til eit helsesamt miljø og ein natur der produksjonsevna og mangfaldet blir haldne ved lag. Naturressursane skal disponerast ut frå ein langsiktig og allsidig synsmåte som tryggjer denne retten òg for kommande slekter».

Klimasøksmål i både Nederland og England har vunnet fram i retten.

Nå ut

Leder i Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woie, ønsker å gjøre folk mer klar over hva saken handler om.

– Vi vil bruke tiden fram mot rettssaken til å bevisstgjøre det norske folk på at vår grunnlovsfestede rett til et levelig miljø behandles i Norges øverste rettsinstans, sier Woie.

LES MER:

Vant fram i Nederland: Kan skape dominoeffekt og påvirke klimasøksmålet mot den norske staten

Jusprofessor om lagmannsrettens dom i klimasøksmålet: «Vi fortjener bedre avklaring av ordlyden i Grunnloven»

Svenskene tar tusenvis av miljøsaker til retten årlig

---

Klimasøksmålet

  • Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte 18. oktober 2016 staten for oljeboring i Barentshavet. Besteforeldrenes klimaaksjon ble senere med som juridisk partshjelp. Rettssaken gikk i Oslo tingrett fra 14. til 22. november 2017.
  • Dette er første gang Grunnlovens paragraf 112 har blitt prøvd for retten. Miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.
  • Organisasjonene mener at 23. konsesjonsrunde i 2016 som åpnet for oljeleting i Barentshavet, bryter med både Grunnloven og Parisavtalen.
  • Miljøorganisasjonene anket i februar dommen direkte til Høyesterett.

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima