Kultur

- Hvor nær dødshjelp har koronaomsorgen av eldre vært? spør Sveriges kristne råd

Den svenske erkebiskopen er en av flere som spør om koronaomsorgen av eldre i Sverige har vært dødshjelp. Norges Kristne Råd: - Ingen aktuell problemstilling her hjemme.

– Spørsmålet må bli stilt: Hvor nær er praksisen som vi har sett i Sverige under pandemien det som kalles eutanasi?

Slik åpner leserinnlegget fra Sveriges kristne råd, som ble trykket i svenske Dagens Nyheter. Artikkelforfatterne spør hvor mange eldre som kunne ha overlevd i stedet for å ha blitt prioritert bort og dødd. Har det skjedd fordi de ikke har hatt slektninger som har kjempet for dem?

Biskop Antje Jackelén, Lunds stift (2013). *** Local Caption *** Biskop Antje Jackelén, Lunds stift (2013)

Erkebiskop i Sverige, Antje Jackelén, er en av flere som har signer innlegget som spør hvor mange eldre som kunne ha overlevd i stedet for å ha blitt prioritert bort og dødd.

Mislykkes å beskytte de eldre

Sverige har passert 5600 døde som følge av koronaviruset, mot 254 i Norge. Omtrent halvparten av de døde i Sverige bodde på aldershjem. I mai innrømmet den svenske statsministeren Stefan Löfven at Sverige har mislykkes i å beskytte de eldre.

– Når staten nå setter ned en kommisjon for å beskrive, analysere og bedømme hvordan vårt samfunn handlet under covid–19–epidemien, er det et naturlig spørsmål hvordan respekten for alle menneskers verdi og verdighet har blitt påvirket av de handlinger som er tatt.

Det er et av flere krav som blir fremmet i debattinnlegget, som avsluttes med: Hvordan har vi egentlig behandlet våre eldre?

Uenig

En av de som svarer på kritikken, er Johnny Ludvigsson, senior professor og overlege ved Linköpings universitet.

– Skill mellom prioriteringer, palliativ behandling og eutanasi, skriver han.

Debattinnlegget frå Sveriges kristne råd er undertegnet størrelser som Antje Jackelén, den svenske erkebiskopen, Karin Wiborg, generalsekretæren i Sveriges kristne råd, Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolske stift, og pinsepastor Daniel Alm.

Ingen aktuell problemstilling her

Norges Kristne Råd har lagt merke til uttalelsen.

- Vi har med interesse merket oss uttalelsen fra vår søsterorganisasjon i Sverige, men dette er ikke noen aktuell problemstilling her hjemme, skriver Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Han fortsetter:

- Generelt er det viktig at representanter fra tros- og livssynssamfunn tas med når forhold som har med omsorg og død å gjøre granskes.

LES MER:

«Norge ser ut til å ha vunnet runde nummer én mot koronaviruset. Men det kan bare være en hul trøst»

Koronaviruset reddet ringreven Netanyahu

Afrika holder pusten før varslet korona-katastrofe, men alt er ikke bare dystert

Les mer om mer disse temaene:

Lars Petter Sveen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur