Politikk

Høyre-fremstøt for billigere pils

Flere fylkeslag i Høyre ber landsmøtet vedta lavere avgifter på øl for å stimulere norsk drikkekultur.

– Vi ønsker en gradvis omlegging av alkoholavgiftene, ikke et brått skifte, sier leder i Sør-Trøndelag Høyre, Yngve Brox.

Han har ført i pennen et forslag til uttalelse som samler seks fylkeslag i Høyre og som vil bli kjempet frem til behandling under helgens landsmøte. Går forslaget igjennom, vil regjeringspartiet altså gå for en omlegging av det norske systemet for alkoholavgifter.

– Alkoholavgiftene bør heller settes opp – ikke ned, advarer generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, paraplyorganisasjonen på rusfeltet.

LES MER: Ap stemte ut skjerpet alko-politikk

Niks billigsalg

Hovedmålet for Høyre er å få styrket lokal mat- og drikkekultur. De senere årene er det nemlig etablert en rekke småskalaprodusenter av øl.

Men samtidig mener forslagsstillerne at endringen «kan bidra til at forbrukerne i større grad velger drikker med lavere alkoholprosent og slik reduserer det samlede alkoholinntaket».

– Det er altså ikke noe billigsalg på øl vi ønsker oss, forsikrer Brox.

– Likefullt vil altså forslaget bety at alle typer pils blir billigere?

– Det å drikke pils i stedet for vin er jo ikke dumt for helsen, svarer fylkesleder Brox.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ny ølkultur

Foruten Sør-Trøndelag stiller Nord-Trøndelag, Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Hordaland og Troms Høyre seg bak uttalelsen. Det er såpass mange fylkeslag at den trolig vil vinne frem.

Drivkreftene bak forslaget påpeker at vin- og spritkonsumet har økt merkbart fra 1993 til 2012. Øl-forbruket har derimot vært uendret.

– Dette har medvirket til at forbruksmønsteret har gått i retning av stadig sterkere drikker, mens de svakere taper terreng, heter det.

LES MER: Støre: Tenk over før du gir en vin i gave

Rusfeltet advarer

Generalsekretær Gerhardsen Actis synes det prinsipielt er feil å senke alkoholavgifter for å stimulere arbeidsplasser. Hun frykter at grepet i Høyres uttalelse om å gjøre øl billigere, vil gi mer drikking i visse aldersgrupper.

– Øl er jo nettopp det som de unge drikker mest av. Derfor er det et poeng ikke å senke avgiftene overfor denne forbrukergruppen, sier Gerhardsen.

LES MER: Siv-kvoten tapper polet

Innenfor avtale?

Høyre-lagene ønsker dessuten at små bryggerier skal få et håndslag til. De ønsker at Norge slutter seg til et spesielt EU-regelverk med avgiftskutt for småskalaprodusenter.

I den samarbeidsavtalen som Solberg-regjeringen har med Venstre og KrF heter det at hovedlinjene i alkoholpolitikken skal «ligge fast». Brox mener en gradvis omlegging av avgiftene ligger godt innenfor denne formuleringen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk