Nyheter

Høybråtens tunge KrF-høst

Dagfinn Høybråten sier han opplevde det som en tung høst da KrF endte opp med å gå i regjering med Frp.

Bilde 1 av 2

Den tidligere KrF-lederen snakket med og gav råd til partifeller underveis i den beinharde dragkampen om partiets retningsvalg, men vil ikke gå mer i detalj om sitt partipolitiske engasjement.

Høybråten bekrefter at han er ute av politikken for godt. Selv om KrF-medlemskapet er i behold, fastholder han at han «ikke skal være noen pipende KrF-røst fra hornet på veggen».

Garantist mot Frp

Som partileder i KrF fra 2006 til 2011 framstod Høybråten som en garantist mot et samarbeid med Frp på regjeringsnivå, på grunn av altfor stor politisk avstand.

– Gnaget det på deg å se KrFs dramatiske veivalg i høst, som endte med at partiet gikk inn i en regjering med Frp?

– Jeg har i København hatt jevnlige forespørsler fra norske medier om å være en partipolitisk stemme, men det var unaturlig i min rolle da, og det er unaturlig nå, å delta i den debatten. Det betyr ikke at jeg ikke har tatt og tar telefonen og gjerne kommer med råd til partifeller når jeg blir spurt, men ikke med noe partipolitisk budskap som skal ut i det offentlige rom.

LES MER: Hareides anbefaling

En tung høst

Om KrFs skjebnevalg legger han imidlertid til:

– Jeg kan gå så langt som å si at alle som kjenner meg, og som vet hva jeg har stått for da jeg var i politikken, de kan jo gjette seg til at det har vært en tung høst. Og der setter jeg punktum for det jeg vil si om saken.

Som mangeårig stortingspolitiker, statsråd og partileder var Høybråten regnet som verdipolitisk sosialkonservativ, med et restriktivt abortstandpunkt og en spesiell omtanke for Israel.

I allmennheten og kritiske medier kunne derfor stempelet som mørkemann sitte løst, mens det har vært mindre oppmerksomhet om hans mer radikale sosialpolitiske og fordelingspolitiske standpunkter. KrF-kjennere betegner Høybråten som en av de mest venstreorienterte lederne i partihistorien.

Mener det samme

– Har du forlatt noen av de ideologiske prinsippene som lå til grunn for advarslene mot å samarbeide i regjering med et fløyparti som Frp?

– Nei, jeg har aldri gått tilbake på mine gamle uttalelser om det. Det er andre uttalelser jeg kanskje kan angre på, men ikke det, sier Høybråten med en liten latter.

Omdiskutert avgang

Det er snart åtte år siden Høybråten selv gikk av som partileder i KrF, etter drøye sju år i toppvervet. Den selvvalgte avgangen på landsmøtet 30. april 2011 skjedde ikke uten dramatikk:

Før lederskiftet hadde mediene viderebrakt både anonym og åpen kritikk om en påstått autoritær lederstil og et angivelig iskaldt forhold til nestlederne, Dagrun Eriksen og Inger Lise Hansen.

Høybråtens avgang var likevel langt mindre turbulent enn det som skjedde i KrF i høst og vinter, og som endte med at hans etterfølger Knut Arild Hareide trakk seg som partileder da han ikke fikk flertall for sitt syn om å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

LES MER: Æresmedlemmer ville til venstre

Blir aktiv i debatten

Som påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp akter Høybråten å være et tydelig ansikt utad for organisasjonen, ikke minst for å gi stemme til verdens mest utsatte og marginaliserte.

– Jeg kommer til å delta aktivt i relevante deler av samfunnsdebatten.

Høybråten har gjennom seks år som generalsekretær i Nordisk Ministerråd skaffet seg omdømme som en arbeidsom, dyktig og omgjengelig leder.

– Min lederfilosofi er at å lede er å tjene. Det handler om å tjene både overfor våre medarbeidere, og overfor de menneskene vi arbeider for at skal få bedre liv.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter