Politikk

– Nå har tiden kommet for å prøve venstresiden

Kjell Magne Bondevik, Valgerd Svarstad Haugland, Einar Steensnæs og Solveig Sollie med samlet støtte til Knut Arild Hareide.

– Vi har aldri samarbeidet til venstre i regjering. Nå har tiden kommet for å prøve dette. Vi vet ikke om vi får en slik sjanse igjen.

Det var «kontantstøttens mor», Solveig Sollie, som rundet av KrFs talemaraton på vegne av partiets æresmedlemmer.

Bak talen sto tungvektere som Kjell Magne Bondevik, Valgerd Svarstad Haugland og Einar Steensnæs.

LES OGSÅ: Roer nervene med talemaraton før avstemningen

– Hareides tale ga 1997-stemning

– Partilederens tale til landsstyret 28. september vakte stor begeistring. Jeg kjente på en sånn 1997-stemning, den gang vi fikk 13,7 prosent ved stortingsvalget og masse folk på Stortinget, sa Sollie.

På vegne av æresmedlemmene gikk hun hardt ut mot dem som vil i regjering med Fremskrittspartiet.

– Det vil være å bryte et klart skriftlig løfte fra landsstyret, som landsmøtet sluttet seg til. Det vil være et tillitsbrudd overfor mange velgere. Skal KrF virkelig være det partiet som ødelegger tilliten til det politiske systemet? Så alvorlig er det, sa Sollie.

Den tidligere stortingsrepresentanten tok for egen regning et oppgjør med partifeller som tror Erna Solberg kan gi dem endringer i abortloven (se faktaboks).

– Det er ikke så enkelt. Det er ikke dekning for det som blir sagt. Dette er så komplisert. Bondevik-regjeringen måtte legge til side å endre abortlovens paragraf 2C, for de fant ikke alternativ. Vi som så Erna Solberg på NRK Debatten i går så at det ikke var veldig mye hold i abortutspillet til Erna Solberg.

LES OGSÅ: Kom med abortløfte i sluttoppgjøret

– Kan skape større forståelse i arbeiderbevegelsen

Senterpartiet står KrF nærmest i verdispørsmål og sentrum vil være sterkere representert i en regjering med Sp og Ap, var beskjeden fra æresmedlemmene.

– Vi tror også at vi i et slikt samarbeid kan skape økt forståelse for vår kristne kulturarv i en arbeiderbevegelse som har beveget seg mot sentrum de siste årene. Galluper viser at en slik regjering har større oppslutning blant KrFs velgere.

Flere talere på KrFs skjebnemøte advarte mot å gjøre seg avhengig av støtte fra SV. Solveig Sollie tok til motmæle:

– Det er jo ikke riktig. Vi kan søke flertall på begge sider. Det har jeg vært med på mange ganger.

Æresmedlemmene har ikke stemmerett på landsmøtet, så fremt de ikke er valgt inn som delegater på vegne av hjemfylkene.

Knut Arild Hareide varslet i sin tale på fredagens skjebnemøte at han kommer til å gå av som partileder hvis landsmøtet ikke følger hans råd.

Røde seniorer

Flertallet KrFU og KrF Kvinner ønsker å gå inn i Erna Solbergs regjering. Den edlre garde slutter derimot opp om Knut Arild Hareides anbefaling.

– Sannelig, Knut Arild, det er en gedigen utfordring du har gitt oss. Men du verden så mye energi du har tilført partiet i denne tiden. Det trengte vi, sa Kristian Helland, leder i KrFs seniorutvalg.

Det rådgivende organet har ikke stemmerett på landsmøtet, men flertallet der støtter Knut Arild Hareides anbefaling om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

– Vi støtter hans innstilling om å vitalisere norsk politikk. Det er det som det dreier seg om. Vi bør prøve ut det vi har snakket om i mange år unge Simen Bondevik, nemlig at KrF er et sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider, sier seniorlederen.

Kjell Magne Bondeviks barnebarn er som kjent en ivrig tilhenger av å se mot Venstre. Han møter på landsmøtet for Akershus KrF.

– Nå har vi muligheten til å prøve det ut i det minste. Jeg tror Knut Arild Hareide har rett. Jeg berømmer deg for ditt mot, sa Helland.

Blå stemmer i KrFU og KrF Kvinner

Andre av KrFs underorganisasjoner støtter derimot å gå inn i Erna Solbergs regjering.

Flertallet av delegatene i KrFU går inn for blå side. Det samme gjør flertallet i KrF Kvinner.

Æresmedlem og statsråd i Kjell Magne Bondeviks regjeringer, Einar Steensnæs, håper derimot at KrF går andre veien.

– Det kan flytte noen usikre delegater. Han holdt en veldig sterk og personlig tale. Men om det er så mange som fem delegater, som må til for å sikre flertall for Hareides råd, det er høyst usikkert, sier Steensnæs til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk