Nyheter

Hareide rister regjeringen bare timer før nytt skjebnemøte

Knut Arild Hareide ristet regjeringens opptreden om bilpakken. Avslørte hvordan KrF og Venstre til slutt ble servert en dårlig «nestbest-pakke».

Få timer før borgerlige topper igjen møtes i statsministerboligen for å fortsette fredagskveldens skjebnemøte om budsjettet, gikk Hareide hardt ut.

I en tale på nominasjonsmøte i Hordaland avslørte han at Venstre og KrF i statsbudsjettet ikke en gang ble tilbudt det han og Trine Skei Grande var mest enige med Siv Jensen og Erna Solberg om.

Regjeringen serverte dem heller den nest beste løsningen:

– De la frem et forslag som var litt dårligere enn det siste tilbudet vi fikk. Regjeringen må jo legge frem det som de vil, men det var veldig lite klokt å si at dette tilbudet skulle være ultimatum, sa Hareide til forsamlingen.

LES OGSÅ: Skjebnemøte tok pause – budsjettkrise truer fortsatt

Trakk altså de beste bitene tilbake

Vårt Land har de siste dagene fått høre hvor sterkt nettopp denne fremgangsmåten provoserer de to sentrumspartiene i budsjettstriden. Men foran KrF-delegater vestpå la Hareide nå offentlig frem måten de to partiene var blitt behandlet på.

I talen dro han hele historien: Hvordan alle fire partiene avsluttet fjorårets forhandlinger med å forplikte seg på et grønt skifte.

– Vi forhandlet i hele vår. Vi forhandlet i høst. Og vi kom ikke frem til en enighet. Det var sånn at partilederne var samlet og vi registrerte: Vi ble ikke enige om hvordan det grønne skiftet skulle være, sa Hareide.

Så kom stunden da regjeringen måtte legge frem forslaget sitt. Men det som kom var altså dårligere enn Solberg og Jensen først hadde sagt at de ville gi dem.

– Det er ikke spesielt klokt av en mindretallsregjering å si at dette er et ultimatum. Det skaper ikke den beste dynamikken for å få til enighet. Og det ansvaret ligger nå på regjeringen.

LES OGSÅ: Dette er punktene som kan skape regjeringskrise

Handler om skaperverk

Hareide sa nok engang at KrF ikke går inn i den siste budsjettspurten med noe ultimatum. Men han er nå like krass som Venstre-Grande: Utslipp skal ned.

– Vi skal stå for den forpliktelsen vi har for vårt skaperverk og som vi sa ja til i fjor. Vi skal bidra til å få klimagassutslippene ned. Det er mitt løfte. Og det er det vi skal bidra til i de forhandlingene vi sitter i nå.

Refser regjeringens fossil-vri

Hareide er spesielt kritisk til måten regjeringen vil kompensere bilistene på.

– Om dere spør meg om hva som er det viktigste, så er det ikke akkurat drivstoffavgiftene. Det et er en større utfordring at de har kompensert de fossile bilene med 900 millioner. Og det er 900 millioner vi kunne brukt på skole, på helse- og omsorg og til å skape arbeidsplasser, sa han.

LES OGSÅ: Hemmelige krisemøter – Erna inn i kampen mot kollaps

Krevende – og krisefarlig

I tillegg til å få klimautslipp betydelig ned skal KrF også ha solide gjennomslag som betyr mer valgfrihet for familiene, bedre distriktspolitikk og større satsing i småskolen for å kunne godta en budsjettløsning.

Fristen for å lande en budsjettavtale er søndag kveld klokken 18.00. Man antar at lørdagskveldens møte vil avgjøre om avtale er i sikte – eller det bærer mot krise om budsjettet. I verste fall kan regjeringens liv stå på spill.

– Det er faktisk en krevende situasjon vi har nå, poenterte Hareide.

Sjakk-spøk

Til forsamlingen sa Hareide at han ikke kunne røpe for mye om hva som skjedde under forhandlingen ei statsministerboligen fredag kveld.

– Men det har minnet litt om slik VM i sjakk har vært: Det har vært mange partier med remis. Vi håper nå på litt bedre løsninger, i tråd med det grønne skiftet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter