Klima

Hareide og Grande: Budsjettarbeidet er i en «krevende situasjon»

KrF og Venstres topper mener budsjettarbeidet nå går helt feil vei. Partiledere dro til krisemøte med Erna Solberg og Siv Jensen.

Både Venstre og KrF var tause etter lange, ekstraordinære gruppemøter fredag formiddag. Men det skal nå være en alvorlig situasjon i forhandlingene.

Etter egne gruppemøter hastet sentrumspartienes ledere og budsjettforhandlere til møte med Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen utenfor Stortinget. Der kan enten floker løses – eller en krise i samarbeidet utvikle seg.

Klimaknipe

Klimapolitikk er i praksis blitt et truende tema for om det blir en budsjettavtale.

– Situasjonen er meget krevende. Det er nå viktig å få til et grønt budsjett, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Vårt Land etter gruppemøtet i partiet.

På vei ut av KrFs gruppemøte la KrF-leder Knut Arild Hareide ikke skjul på at dramatikken er stor.

– Jeg har lyst til å si at det er en krevende situasjon her nå, når vi er så langt på overtid og fortsatt ikke har noen løsning.

LES OGSÅ: Frp setter inn Sandberg i budsjettarbeid med KrF

Hareide går inn i forhandlingsteamet

Begge partiene drøftet det ferskeste utspillet fra regjeringspartiene, som altså ikke var godt nok. Hareide går nå selv aktivt inn i KrFs budsjetteam:

– Hans Olav Syversen og jeg skal jobbe videre nå, sier han.

På spørsmål om han selv skal inn i selve forhandlingene, svarer han:

– Formelt ligger dette hos Syversen og i finanskomiteen. Men vi har ingen løsning og vi er langt på overtid. Derfor jobber vi i fellesskap nå, sier Hareide.

LES OGSÅ: Eget spesialutvalg skal løse bistandsflokene i budsjettet

Klimakutt er stridssak.

Vårt Land har vært i kontakt med flere kilder i sentrum sier striden står om reelle klimakutt. Og det forutsetter vilje fra Frp. Det går ikke riktig vei.

Fra sentrumssiden blir også slike uttalelser nå brukt: «Vi har stilt opp for dem i flyktningpolitikken. Da kan de stille opp for oss i klimapolitikken».

Venstre-leder Grande vil ikke svare på spørsmål om det igjen er Frp som blokkerer for de grønne avgiftsendringene som Venstre og KrF vil ha:

– Jeg vet ikke hvem som ikke vil det som vi vil. Men vi er ikke i mål, sier hun.

Frp høye på selvtillit

Den anspente situasjonen oppsto i kjølvannet av Frps timelange gruppemøte om budsjettsituasjonen torsdag kveld. Der var selvtilliten stor etter «seiere» i asylforliket.

Etterpå utarbeidet regjeringspartiene et nytt budsjettutspill til Venstre og KrF, men det var sentrumspartiene så lite tilfreds med at de innkalte stortingsgruppene sine til møte klokken 10.30.

Avgiftstrøbbel

De siste dagene har Venstre poengtert stadig tydeligere at en budsjettløsning må inneholde tiltak som faktisk reduserer klimautslippene neste år. Partiets forhandler Terje Breivik var ultimatum-aktig i tonen da han onsdag kveld sa til Vårt Land at det måtte avgiftsøkninger til. Avgiftsøkninger får Frp til å se rødt.

Kaoshøsten

Budsjettprosessen er nå mer på overtid enn den var under «kaoshøsten» i fjor. Da ble forhandlingene løftet til parlamentarisk nivå.

Avklaringer på partitoppmøtet kan eventuelt gi forhanlingene mer fart. Siste frist for en budsjettløsning er lørdag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima