Politikk

Frp ut mot at regjeringen skjermer ideelle: – Høyre tar nå en kraftig venstresving

Åshild Bruun-Gundersen reagerer på at regjeringen forskriftsfester at kommersielle aktører kan ekskluderes fra konkurranser om helse- og sosialtjenester.

– Høyre tar nå en kraftig venstresving og illustrer hva som skjer når Fremskrittspartiet går ut og tyngdepunktet i regjeringen flyttes mot venstre, sier Åshild Bruun-Gundersen til Vårt Land.

Frps helsepolitiske talsperson reagerer på at regjeringen nå fastslår at stat, fylker, kommuner og helseforetak kan skjerme ideelle aktører fra konkurranse på helse- og sosialfeltet.

Det kan de gjøre dersom det «bidrar til å oppnå sosiale mål, fellesskapets beste og budsjettmessig effektivitet», heter det i den oppdaterte forskriften.

– Hvor har høyrepolitikken blitt av?

EØS-tilsynet ESA har vært skeptisk til tidligere forslag om dette, men nå mener regjeringen å ha landet en forskrift som er innenfor handlingsrommet EU-retten gir statene.

Dermed kunne KrF og Venstre juble over en seier bare fire uker etter at Frp gikk ut av regjering.

Åshild Bruun-Gundersen mener Høyre nå har sviktet og spør hvor det har blitt av det gamle Høyre:

– Høyre våger tradisjonelt aldri å ta en kamp med EU og EØS, velger nå å ta opp kampen i en sak som handler om å ekskludere private aktører fra konkurranse. Hvor er det høyrepolitikken er blitt av i Høyre-regjeringen? Er de bare opptatt av å sitte i regjering, koste hva det koste vil?

Avviser at det er Frps strategi å «ta» Høyre

Kommentatorer har de siste ukene skrevet om hva som vil bli Frps strategi i opposisjon. Angrep på Høyre og advarsler at regjeringen glir til venstre har blitt trukket fram.

Er dette utspillet bare strategi fra Frps side?

– Det handler ikke om det. Vi vet at KrF er mest opptatt av ideelle, men Høyre og Frp har stått sammen om mer valgfrihet for brukerne. Jeg hadde faktisk tro på at Høyre ville la kvalitet avgjøre hvem som skal levere tjenestene, ikke logoen på navneskiltet til de ansatte, svarer Bruun-Gundersen.

Advarer mot «Oslo-tilstander» i resten av landet

Nå frykter Frps talsperson at det blir fritt fram for venstresiden til å skvise ut kommersielle tilbydere rundt om i Kommune-Norge og helsesektoren.

– Jeg er oppriktig skuffet over at Høyre nå bøyer av for venstresidekrefter som vil skvise ut kommersielle aktører. Det er bare å se på hvordan de rødgrønne har herjet med dem i Oslo de siste årene. Kommunen tar tilbake gode tjenester som innbyggerne har vært fornøyd med, sier hun.

Bruun-Gundersen mener brukerne blir taperne. Et omsorgstilbud med et mangfold av tjenestetilbydere gir bedre kvalitet, mener Frp.

Regjeringens nye grep har som mål å øke ideelle aktørers andel av helse- og sosialtjenestene, i tråd med målsettinger satt i Granavollen-plattformen.

Den var Frp var med på å forhandle fram. Der står det også at regjeringen vil «sikre at regelverket for anskaffelse av helse- og sosialtjenester utnytter handlingsrommet til å sikre ideelle aktører».

Frp går ut mot egen politikk i regjering

Dette er jo politikk dere var med på i Granavollen-plattformen?

– Man kan ikke gi fordeler basert på eierform. Det er direkte konkurransevridende. Jeg kan ikke forstå at EØS-avtalen åpner for det, svarer Bruun-Gundersen.

Dere var selv med på å sende et forslag om dette på høring da dere satt i regjering?

– Det påla Stortinget oss da KrF og Venstre var i opposisjon. Det var ikke noe Frp ønsket, svarer hun.

Bruun-Gundersen viser til punkter i Granavollen som går i stikk motsatt retning – utvide fritt behandlingsvalg i sykehusene og å utrede fritt brukervalg i eldreomsorgen. De handler snarere om å «konkurranseutsette flere offentlige tjenester», påpeker Bruun-Gundersen.

– Hvis vi gjør det, blir det også flere muligheter for ideelle. Utfordringen til de ideelle er snarere at det offentlige tviholder på å gjøre alt selv, sier hun.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk