Nyheter

Forfølger kritiske medier

President Recep Tayyip Erdogan liker ikke kritiske medier. Tyrkia ligger langt nede på den internasjonale pressefrihetsindeksen.

Organisasjonen Reportere uten grensers siste rangering viser at Tyrkia kommer på 149. plass av 180 vurderte land. Mye av forklaringen ligger her:

Journalister, bloggere og vanlige mennesker trekkes stadig for retten for å ha fornærmet president Erdogan eller andre i fremskutte posisjoner.

En som har fått kjenne ytringssensuren på kroppen, er tidligere Miss Tyrkia, Merve Buyuksarac. 26-åringen står i fare for å bli dømt til opptil to års fengsel

Buyuksarac ble anmeldt av Erdogans advokat i november etter at hun hentet et dikt fra et satirisk blad og publiserte det på sin egen Instagram-profil. Det skal angivelig ha «fornærmet» Erdogan. I diktet brukes verselinjer fra den tyrkiske nasjonalsangen til å kritisere presidenten. Påtalemyndigheten mener diktet er langt over grensen for hva som kan tillates innenfor ytringsfriheten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Norge advart

Norge er blant landene som er bekymret for presse- og ytringsfriheten i Tyrkia. Derfor er temaet tatt opp flere ganger med myndighetene i Ankara. Utenriksminister Børge Brende (H) har fått samme svar som EU når de har kritisert regimets innstramminger: Pass deres egne saker.

Erdogan mener EU og – andre stater – ikke kan blande seg inn i tiltak som er gjort innenfor tyrkisk lov.

LES OGSÅ: Kurdere kan velte flertall

Like mange stemmer

I den siste saken som skaper internasjonal overskrifter, kritiserte Erdogan avisen Hurriyets dekning av dødsdommen mot Egypts tidligere president Mohamed Mursi.

Det var avisens tittel på saken om dødsdommen mot Mursi som provoserte Erdogans leir. «Verden er sjokkert! Dødsdom for presidenten som fikk 52 prosent av stemmene» skrev Hurriyet.

LES OGSÅ: «Den store mester» vil bli allmektig

Åpne kriminalsak

Både Erdogan selv og regjeringsvennlige medier har gått ut mot avisen, som de mener antyder at Erdogan selv kan lide samme skjebne. Erdogan ble i likhet med Mursi valgt til president med støtte fra 52 prosent av velgerne.

Den regjeringsvennlige advokaten Rahmi Kurt, som har stått bak rettsforfølgelse mot flere av presidentens kritikere, ber nå om at det åpnes kriminalsak mot Hurriyet på grunn av tittelen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter