Politikk

– For få år siden ville dette vært utenkelig for Høyre

Høyres programforslag om å erstatte barnetrygden med gratis barnehage viser at partiet har blitt for glad i statlig styring i familiepolitikken, mener Unge Høyre-lederen.

– Jeg synes det er utrolig at mange i Høyre nå faktisk snakker om å ta 15 milliarder fra familieøkonomien til folk og sluse alt inn i en offentlig velferdsordning. For få år siden ville det vært helt utenkelig, sier Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Denne landsmøtevåren kan Høyre komme til å gå løs på hellige kuer som barnetrygd og kontantstøtte i familiepolitikken. Halve programkomiteen vil erstatte barnetrygden med gratis barnehage og SFO. Fredag meldte Minerva at fem fylkeslag har sagt ja til eggdonasjon og at Tonning Riise tror på landsmøteflertall. Den familie- og biopolitiske kampen spisser seg til før nytt program vedtas i mars.

LES OGSÅ: Frykter et mer verdiliberalt Høyre

Stat og styring

Onsdag sa helsepolitiske tals kvinne, Tone W. Trøen, til Vårt Land at hun frykter at Høyre er på vei bort fra sin verdikonservative tradisjon til fordel for en verdliberal linje i bio- og familiepolitikken. Også Kristelig Folkeparti frykter et mer liberalt Høyre i biopolitikken, Nestleder Dagrun Eriksen mener dessuten at Høyre oftere velger statlig styring over sivilsamfunn og valgfrihet for familier. Eriksen mener Høyre blir likere Arbeiderpartiet, som Vårt Land skrev fredag.

Kristian Tonning Riise er faktisk litt enig. Selv vil han beholde barnetrygden, med «endringer som bedre ivaretar familier med dårlig råd».

– I spørsmålet om barnetrygd deler jeg bekymringen for at Høyre har blitt for glade i statlig styring, sier Unge Høyre-lederen, som synes KrF bør sikre flertall for fri fordeling av foreldrepermisjon, dersom de er så opptatt av valgfrihet for familier.

Hvorvidt noe bør være det offentliges ansvar, debatteres knapt i Norge i dag, synes han.

– Mange politikere, også i mitt parti, snakker nå for eksempel om politiske løsninger på ensomhet. Der kan politikerne vanskelig spille en stor rolle.

LES OGSÅ: – Høyre ligner mer og mer på Ap

Konservativ klistrelapp

– Hvis Høyre endrer syn på eggdonasjon, kontantstøtte og barnetrygd på én gang, vil det være en radikal omveltning for et konservativt parti?

– Barnetrygden alene ville være en stor omveltning, men det er svært lite sannsynlig at landsmøtet snur i alt det.

Tonning Riise reagerer på at nevnte endringer i bio- og familiepolitikken skulle true en verdikonservativ Høyre-tradisjon.

– Å være konservativ kan ikke være en merkelapp man bruker for å si et ubegrunnet nei.

Er det dét Tone W. Trøen gjør?

– Ja, jeg føler kanskje at det blir brukt litt slik. Eggdonasjon er ikke prinsipielt annerledes enn sæddonasjon. Ingen har gitt meg et godt svar på hvorfor sammenhengen mellom genetisk mor og godt morskap er så annerledes enn for fedre.

Trøen etterlyser til refleksjon, at Høyre ikke går for fort fram. Forandre for å bevare og om mulig forbedre litt, som det heter på konservativt...

– Refleksjonen skjer på begge sider nå, men mange i partiet synes ikke vi har gode nok argumenter mot eggdonasjon.

LES OGSÅ: Skråplanseffekten slo til. Nordmenn har tatt en moralsk U-sving

Historiens kvern

Kan ikke konservatisme være en skranke mot at et godt valg åpner for et dårlig et i fremtiden, mot skråplanseffekten?

– Konservatisme er skranken som sørger for at etikken setter grensen, ikke teknologien. Høyre skal være etisk grensevakt. Men ved hver etappe må man begrunne sitt syn etisk. Jeg ser for eksempel få gode argumenter mot eggdonasjon, men flere mot assistert befruktning for enslige.

«Historiens kvern», kalte Martin Kolberg samfunnskreftene som gradvis og uvegerlig synes å bevege alle politiske partier. Tonning Riise tror det er noe slikt Høyre kjenner på nå.

– Trøen er definitivt ikke alene, men i noen spørsmål vinner den liberale fløyen fram nå. Hvem som er nestoren i den verdikonservative fløyen etter Inge Lønnings bortgang, er ikke så godt å si. Men vi er fortsatt et stort folkeparti med ulke fløyer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk