Nå stenger sykehjem over hele landet for besøkende for å skjerme innbyggerne mot koronasmitte. 

Drammen kommune har 13 sykehjem, og alle har innført streng besøkskontroll. 

– I praksis kan det anses som et besøksforbud, men noen er i den situasjonen at de trenger besøk. Derfor har vi en viss grad av skjønn og fornuft i enkelttilfeller, sier John David Johannessen, kommuneoverlege i Drammen, til Vårt Land.

– Unngå besøk dersom det er mulig

Men hvilke regler gjelder egentlig for besøkende på sykehjem?

– Enn så lenge er det opp til den enkelte kommuneoverlege å vurdere tiltakene på sine sykehjem, sier Hanne Eriksen-Volle, seksjonsleder i Folkehelseinstituttet, til Vårt Land lørdag formiddag.

Folkehelseinstituttet slår fast at sykehjem må beskyttes mot smitte, og anmoder mot å unngå besøk dersom det er mulig. Hanne Eriksen-Volle mener likevel det er vanskelig å si noen bastant om hvem som skal få besøk og ikke.

– Kommuner over hele landet innfører besøksforbud og adgangskontroll, blant annet etter råd fra dere. Hvorfor råder dere til det?

– Vi vet at risikoen for å få en alvorlig sykdom med koronasmitte øker med alderen, derfor er det viktig å beskytte de som er i disse sårbare gruppene. Vi vet også at på sykehjem er det mange som ikke går ut selv, og dermed er den største risikoen at smitten kommer via ansatte og besøkende.

– Besøk til personer på sykehus og boliger med sårbare grupper skal begrenses til det helt nødvendige. Hva tenker du er «det nødvendige»?

– Det er det vanskelig for oss å si noe om. Det er ofte mange forhold som spiller inn, så her må man gjøre vurderinger i hvert enkelt tilfelle. Hvem skal få besøk? Og hvem skal få komme på besøk? Er det en ektemann som er hjemme og er for seg selv, og dermed ikke har særlig risiko for å være smittet, og det er en kone som trenger besøk, vil jeg anta at de vil finne en god måte å legge til rette for besøk. I andre tilfeller er kanskje denne kona i dårlig form. I så fall vil man kanskje vurdere å utsette besøket.

Vil medføre ensomhet

– Hva tror du det vil bety for eldre som ikke kan få besøk fremover?

– Jeg tenker at med alle rådene om å holde seg unna hverandre som er nå, risikerer vi problemer knyttet til ensomhet. I tillegg til pasienter og eldre som ikke kan få besøk, gjelder det også barn og arbeidstakere som ikke har den sosiale omgangen de pleier. Vi har det i bakhodet. Vi må også vurdere hvor lang tid det er behov for denne dugnaden. Jeg tenker at per nå er det greit å holde det litt strengt og prøve å unngå smitte så godt vi kan.

– Forventer dere raskt effekt?

– Vi er i en situasjon der vi innfører tiltak som ikke har vært innført tidligere. Det er vanskelig å spå effekten av dette, men andre land viser til at de tilsynelatende har klart å snu trenden med slike tiltak.

 

LES MER OM SÅRBARE GRUPPER UNDER KORONAKRISA:

• Sykehjem over hele landet stenger dørene for å hindre koronasmitte

• Ropstad til norske barn: Ta kontakt med en voksen du stoler på

• Korona har rammet sykehjem: Han verner de mest sårbare mot viruset