Nyheter

Fillerister Anundsens departement

Frp-styrte Justisdepartementet får strykkarakter for arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

– Vi sier at kritikken er alvorlig. Det er et uttrykk vi sjelden bruker, påpeker riksrevisor Per-Kristian Foss.

Justisdepartementet ble gitt et klarere hovedansvar for samfunnssikkerhet og beredskap etter terrorangrepene 22. juli 2011. Dette samordningsansvaret har departementet ikke klart å utføre på en god nok måte, sier Riksrevisjonen.

Terrorangrepene mot Oslo og Utøya 22. juli 2011 kostet totalt 77 mennesker livet og rundt ble 90 såret. Åtte personer ble drept av en bombe i regjeringskvartalet i Oslo og 69 ble skutt og drept på Utøya.

Da Gjørv-kommisjonen ble lagt fram i august 2012 var kritikken mot beredskapsmyndighetene besk:

Teknikken sviktet, etatene samhandlet dårlig og politiets planer ble ikke fulgt. Svært mye gikk galt før og under terrorangrepene.

– Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet, sa rapporten: «Evnen til å gjennomføre det man har bestemt seg for, og til å bruke planene man har utviklet, har vært svak.»

Få forbedringer

Den ferske rapporten fra Riksrevisjonen tar for seg perioden etter 22. juli 2011 og fram til november 2014 – og er noe av den mest alvorlige kritikken Riksrevisjonen noen gang har levert mot et departement, sier riksrevisor Per-Kristian Foss, som har lang fartstid som statsråd og stortingsrepresentant.

– Vi slår fast at Justis- og beredskapsdepartementet ikke klarer å fylle sin rolle som beredskapsdepartement i den tiden som er gått etter Gjørv-rapporten, som jo var beskrevet som typisk slakt. Tross den grundige behandlingen i Stortinget, med redegjørelser og granskinger i den særskilte komiteen, så ser vi altså ikke noen vesentlig forbedring i Justisdepartementet, fortsatte Foss.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Dårlig kommunikasjon

Riksrevisjonens kritikk er tredelt:

• Justisdepartementet klarer ikke å styre andre departementer i arbeidet med overordnet beredskap.

• Det klarer ikke å styre fylkesmennene, som har egne avdelinger som jobber med samfunnsikkerhet og beredskap.

• Det klarer ikke å styre sitt eget direktorat, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Det er sjelden vi opplever å intervjue ledelsen i et direktorat og de sier at kommunikasjonen med departementet er dårlig. Når så departementet sier at kommunikasjonen er bra, ja da er det i alle fall ikke noen kommunikasjon, sier Foss.

Skylder på de rødgrønne

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener rapporten gir et begrenset bilde av departementets samordningsrolle, og at det er den rødgrønne regejringen som styrte Norge fram til 2013 som må bære hovedansvaret:

– Vi er godt i gang med å følge opp Riksrevisjonens anbefalinger. Vi har lagt en god strategi for å bøte på det manglende fokus som den forrige regjeringen hadde på dette området, men det tar tid å få alt på plass, sier Anundsen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter