Nyheter

Fagbevegelsen med KrF-skryt

Det er begeistring i fagbevegelsen for det som beskrives som nye takter fra KrF siste året. Fagforbundet-leder Mette Nord tar til orde for mer samarbeid mellom KrF og venstresida.

– KrF har vært med på beslutninger det siste året som har dratt dem i en annen retning, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet, LOs største forbund. Hun er også sentralstyremedlem i Ap.

Det var i forrige stortingsperiode stor irritasjon i fagbevegelsen over at KrF sammen med regjeringspartiene og Venstre sikret flertall for blant annet liberalisering av arbeidsmiljøloven og for å la kommersielle krefter slippe til i offentlig sektor. Det var videre mange i fagbevegelsen som mislikte at Ap-leder Jonas Gahr Støre strakk ut en hånd til KrF om et mulig regjeringssamarbeid før fjorårets stortingsvalg. Da Støre rett før valget gjorde det klart at et KrF-samarbeid ikke lenger var aktuelt, uttale LO-leder Hans-Christian Gabrielsen at han var «utrolig glad».

LES MER: Ap avdekker nært KrF-samarbeid

Nye takter

Etter at KrF etter valget ikke lenger er bundet av en samarbeidsavtale med den borgerlige regjeringen og har sikret vedtak med opposisjonspartiene i flere saker, er fagbevegelsens syn på KrF i endring.

– Det er nye takter fra KrF nasjonalt som bør legges merke til. Det er noe fagbevegelsen har sett, og min oppfatning er at det er et skifte i fagbevegelsens syn på KrF, sier Nord.

At KrF sikret de nødvendige stemmene på Stortinget for en kraftig innstramming i praksisen med innleid arbeidskraft, ble særlig bejublet av fagbevegelsen.

LES KOMMENTAR: Jonas håper fortsatt på sentrum

Nederlag for Erna

Statsminister Erna Solberg omtalte saken som Regjeringens største nederlag det siste året, mens Knut Arild Hareide og KrFs arbeidslivspolitiske talsperson Steinar Reiten ble feiret hos Fellesforbundet med både klappsalver og kake. Nord peker på at KrF gjennomgående i perioden har sikret mange flertall i tråd med fagbevegelsens standpunkter.

– Dette gjelder særlig innenfor arbeidsliv, men også for å dreie barnevernet mer mot ideelle kontra kommersielle aktører, sier Nord.

LES MER: Her er Hareides nye strategi for å løfte KrF

Verdifellesskap

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er fornøyd med samarbeidet med KrF.

– Vi opplever at KrF har vært interessert i å lytte til erfaringene fra de som møter midlertidighet og usikkerhet, og at partiet er genuint opptatt av å stoppe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, skriver Gabrielsen i en e-post til Vårt Land. Han understreker at han håper på mer samarbeid med KrF i perioden.

Nord mener det faktum at KrF verken gikk inn i Erna Solbergs regjering eller har en formell samarbeidsavtale med Regjeringen, har gitt partiet mulighet til å «være seg selv» og vist frem et verdifellesskap med fagbevegelsen.

– Dette er noe vi setter pris på, og det appellerer til våre medlemmer. Vi kjenner verdimessig igjen KrF, sier Nord.

LES MER: Toppene i KrF er i sluttspurten med strategien som kan gi partiet ny rolle i den politiske maktkampen

Ser til Bergen

Fagforbundslederen sier hun ser de samme positive taktene fra KrF flere steder lokalt og snakker varmt om byrådssamarbeidet i Bergen der KrF siden 2015 har vært i koalisjon med Ap og Venstre. Resultatet er blant annet utfasing av kommersielle sykehjem og oppbygging av en kommunal vikarpool. Nå håper Nord at KrF og venstresida kan trekke erfaringer fra Bergen etter neste års lokalvalg.

– Det viktigste er selvfølgelig de plattformene for samarbeid man klarer å utvikle lokalt. Men i Bergen har man kommet frem til en samarbeidsplattform med KrF som er bygget på viktige verdier, og det ser man nå praktisk politikk på, sier Nord.

– Med bakgrunn i KrFs arbeid på Stortinget det siste året og lokale erfaringer, er det aktuelt å invitere KrF med under den rødgrønne paraplyen i et fremtidig regjeringssamarbeid?

– For oss er det viktigste en endring i politikken og et skifte om tre år, ikke hvorvidt KrF vil komme under den rødgrønne paraplyen eller være et støtteparti. Det første som skjer nå er lokalvalget. Så skal det som skjer lokalt selvfølgelig bygge bro videre til det nasjonale, sier Nord.

LES MER: Rekordstor forslagsmengde krymper KrFs rom til egne markeringer

Ingen bevisst kursendring

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er partiets frie rolle i Stortinget som gjør at de nå er mer på linje med fagbevegelsen.

– Har det vært en bevegelse i KrF, slik Mette Nord mener?

– Det jeg tror hun peker på, er at vi har en friere rolle i Stortinget enn i forrige periode. Om det er en reell bevegelse eller en opplevelse fra andre, kan ikke jeg konkludere med. Men jeg tror vel det er en opplevelse, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om fagbevegelsens skryt.

Men det er vel ikke hverdagskost at du får applaus hos Fellesforbundet?

– Nei, det er det ikke. Men jeg tenker at det handlet om at vi var tydelige i den krevende saken om innleie av arbeidskraft. Det var ingen som presset oss. Vi landet på det vi mente var riktig. Det kan vi gjør med vår nye rolle i Stortinget, sier Hareide.

KrF-lederen mener partiets nei til å gå inn i en ny samarbeidsavtale med Regjeringen, gjør at partiet kan markere seg på en ny måte.

– Det er ingen bevisst kursendring, men vi har et annet handlingsrom til å vise vår primærlinje. Det er hyggelig at folk synes det er bedre når KrFs primærpolitikk kommer til syne enn når vi inngår forlik og kompromisser, sier Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter