Nyheter

Forslags-boom presser KrF

En rekordstor mengde enkeltforslag fra Ap, SV og Sp stjeler så mye tid og krefter fra KrF at det krymper partiets rom til egne markeringer.

På Stortinget er 230 såkalte representantforslag hittil ny rekord i en stortingssesjon. Samtidig havner nøkkelpartiet KrF under stort press.

KrF har nemlig vippestemmene som kan danne flertall mot regjeringen – og derfor har Ap, SV, Sp, Miljøpartiet og Rødt fått økt appetitt på fremme såkalte representantforslag. Forslagstypen innebærer full stortingsbehandling av et tema.

Nysgjerrighet fra presse om hva KrF mener om enkeltforslagene gir nøkkelpartiet oppmerksomhet. Men også pine.

LES OGSÅ: Går til kirkeangrep på regjeringen

Andre vinner

Vårt Land har snakket med et bredt utvalg KrF-representanter og aktører som vedgår: Forslagsflommen tapper dem for tankekraft og tid til å profilere KrF på egne kjernefelt. Det går ut over det å bygge KrF.

Parlamentarisk nestleder, Hans Fredrik Grøvan, spissformulerer en uro mange i KrF har:

– Det blir for mye fokus på saker som ikke er våre saker, men som er avgjørende for de andre partiene.

Tidstyveri

Men den største frustrasjonen blant vippepartiets politikere er at boomen av forslag fra opposisjonen – påfølgende høringer og runder med pressgrupper – rapper tiden man ellers bruker til å betjene hjemfylket sitt, skrive leserinnlegg – og bygge hjertesakspartiet KrF.

– Er de rekordmange representantforslagene en tidstyv for KrF, Knut Arild Hareide?

– Det er jo vanskeligere for oss å sette vår agenda, men også for oss kommer mange viktige saker på plass gjennom denne typen forslag, svarer KrF-lederen.

Han trekker frem KrFs eget forslag om å evaluere seksårsreformen. Det samlet nylig bredt stortingsflertall.

– Kall gjerne disse forslagene en tidstyv, men som med alt som skal bli god politikk, så krever det jobbing, påpeker Hareide.

LES OGSÅ: Blågrønn jakt på Sp om dødsgebyr

Ambulanse-eksempel

Denne uken har KrFs avgjørende vipperolle i Stortinget fått stor oppmerksomhet. Partiet kan avgjøre i striden om ambulanseflyene i nord – og Color Lines planlagte utflagging av Kiel-fergene.

Men i det stille er flommen av representantforslag den store utfordringen. Torsdag kveld meldte Stortinget på Facebook at antallet nå var oppe i 230 forslag siden oktober. Det er rekord.

Forrige toppår var i 2010, da 180 representantforslag (tidligere kalt dok. 8-forslag) ble behandlet av Stortinget gjennom komitébehandling med høringer og debatt.

KrF har fremmet 21 slike forslag på egen hånd, om blant annet en «solidarisk alkoholpolitikk», etikkrav for oljefondet og ekstrapoeng til bibelskoleelever. Dessuten har de fremmet 15 forslag sammen med andre partier.

SV på toppen

Men utover flerpartiforslag ligger SV på topp med 54 egne forslag. De er fulgt av Sp med 47, Ap med 46, Miljøpartiet De Grønne med 14 og Rødt med 10 representantforslag.

Partileder Audun Lysbakken forklarer SVs bidrag til utspillsboomen slik:

– En ny situasjon med mindretallsregjering etter valget gjør det mulig for alle å få flertall for egen politikk. Da er det vår klare plikt å fremme SVs politikk og søke gjennomslag.

– Og jakte på den avgjørende støtten fra KrF?

– Ja – og det har vist seg mulig i svært mange saker. KrF har inntatt en reell, uavhengig rolle. Det er prisverdig, svarer Lysbakken.

«Krevende»

Boligpolitikk, anbudssystemer, kroppspress, reindrift, asylpolitikk – det er bare noen av feltene der SV siden i høst har jaktet på støtte fra blant annet KrF. Også Sp – men spesielt Ap – har ønsket å bygge nye flertall mot regjeringen.

Først handlet det om omkamper – der et uavhengig KrF kunne bli med på laget. Det nyttet – og fremstøtene med nye representantforslag fra Ap, SV og Sp ble flere. Så mange at KrF-representantene – til tross for bistand fra egne rutinerte rådgivere – merker at den nye uavhengigheten tapper dem for tid til eget parti.

Et ord som går igjen i KrF-korridorene er «krevende». For selv om mange av forslagene er «uvesentlige for KrF», gir såpass mange «et stort alvor» fordi nettopp KrF kan påføre regjeringen nederlag. KrF-ere opplever også at det fra rødgrønn side formuleres politikk for «å teste dem».

LES OGSÅ: KrF alene mot budsjettmakten

Gjenreisning

Når det handler om å gjenreise partiet etter valgsmellen i fjor, oppleves tidsbruken på papirarbeid på Stortinget paradoksal. På kveldstid reiser også stortingsrepresentanter rundt for å møte medlemmer på grasrota om partiets nye strategiprosess. Den handler blant annet om å velge vekk noe.

Også nestlederne i partiet erkjenner at forslagsflommen fanger KrF:

– Har du selv måttet forsake tid for viktig egenprofilering av partiet?

– Det må jeg svare ja på, men rollen KrF har som nøkkelparti er jo også viktig KrF-tid, svarer Kjell Ingolf Ropstad.

– Stjeler forslagsflommen tid fra egenmarkeringer?

– Ja, det kan det gjøre. Men det er jo viktig med et aktivt storting også, svarer Olaug Bollestad.

Uten debatt

Bollestad leder Helsekomitéen, som er blant dem med mest ekstraarbeid. Regjeringssidens talsmann i komitéen, Sveinung Stensland (H), har sin egen bemerkning:

– Opposisjonen drukner i sine egne forslag. Saker som ble til forslag fordi saken var viktig i media for få måneder siden, går akkurat nå igjennom Stortinget nærmest uten debatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter