Politikk

‘Få teller drepte muslimer’

Skribent fortviler over underdekning av drap på kristne i pressen. Fortellingen om forfulgte kristne står tvert imot sterkt og nøres av en kristenlobby, mener forsker.

Bilde 1 av 2

– Jeg hører lite om kristne som dreper muslimer, men jeg hører hele tiden om muslimer som dreper kristne. Hvorfor skriver ikke norske medier om det? Kristne blir slaktet som kuer og kyllinger. Jeg er oppgitt og fortvilt, sier Judith Horntvedt, styremedlem i Asker Frp.

Nå har hun tatt skjeen i egen hånd. Hun har opprettet Facebook-gruppen «Stopp kristofobi» og fått et åpent brev til norsk presse trykk hos Document.no. Horntvedt har også hatt flere innlegg på trykk hos det innvandringskritske nettstedet Resett.

LES OGSÅ: Konflikten mellom kristne bønder og muslimske gjetere i Nigeria eskalerer

Drap i Nigeria

Der kaller hun norsk terrordekning for ubalansert. Mens angrepene på moskeene i New Zealand med rette får oppmerksomhet, overses muslimers angrep på kristne i Nigeria de siste ukene, mener hun.

Konflikten mellom kristne bønder og muslimske gjetere i Nigeria eskalerer. 280 kristne kan være drept på seks uker. 66 muslimer skal ha blitt drept i ett angrep, meldte Vårt Land i går, og forsøkte å nøste opp i den kompliserte konflikten i Nigerias såkalte midtbelte.

Da hadde nyheten allerede sirkulert blant kristne trosfrihetsforkjempere og nettsteder i inn- og utland. «Minst 275 kristne drept i Nigeria siden nyttår», meldte Stefanusalliansen.

Men også på nettsteder på høyre flanke, som Breitbart i USA og Document.no i Norge, var på ballen.

LES OGSÅ: Angriper rapporter om trosfrihet

Kristen lobby

Overser mediene drap og forfølgelse på kristne? Om ikke, hvor kommer den opplevelsen i noen miljøer fra?

Gina Lende, postdoktor ved MF og Nigeria-ekspert, mener det er en skeiv fremstilling. Den er mest utbredt to steder, ifølge henne:

– I noen miljøer på ytre høyre synes man å være opptatt av å få bekreftet at det er verre for kristne enn for muslimer i dag, og at det er muslimer sin feil. De gjør det til et slags regnestykke. Det inngår i en fortelling om at liberale og sekulære er naive til islam og for kritiske til kristendom.

Men fortellingen om underdekket kristenforfølgelse er vel så utbredt – og har mye av sitt utspring i – kristne miljøer, mener Lende.

– Det er en fortelling der ute om at kristne er forfulgt. Den er veldig sterk – og den er kristen. Særlig evangelikale kristne, men også katolikker og andre organisasjoner, jobber for forfulgte kristne. De driver lobbyvirksomhet i hele verden. Fortellingen er delvis sann. Kristne blir diskriminert i flere land. Men mange steder er det omvendt.

LES OGSÅ: De islamkritiske vekkelsespredikantene

Teller ikke muslimer

Disse pressgruppene påvirker i sin tur tallene som sirkulerer på drepte eller forfulgte kristne, fortsetter Lende:

– Få teller antall drepte muslimer. Flere kristne organisasjoner teller derimot antall drepte kristne. Det finnes få pressgrupper for forfulgte muslimer.

Flere av de kristne lager også rapporter om religiøs diskriminering med «absurd høye tall på hvor dårlige kår trosfriheten har», påpeker hun.

Som Vårt Land skrev i romjulen, har selv uavhengige Pew Research Centers mye siterte rapporter om «restriksjoner på religion» kommet under kritikk.

LES OGSÅ: Alle kameraer ble beslagtlagt da Gravkirken brant, men én norsk FN-soldat fikk med bildebevis

«Koker i meg»

Judith Horntvedt er fortsatt opprørt og planlegger nå en demonstrasjon:

– Politiet beskytter moskeer etter terroren i New Zealand, men ikke nigerianske kristne i Norge. Man glemmer kristne diskrimineres og forfølges av muslimer. Det koker i meg.

– Hvorfor tror du at det er sånn?

– Kanskje mediene vegrer seg for å reise inn til Nigeria. Land med en kolonihistorie i Afrika publiserer mer. Men i Pakistan blir også kristne slaktet. Gidder ikke Norge skrive om kristendom? Vil de fjerne alt om Gud og bare fremme islam?

Bildet er komplisert i Nigeria. Er det så enkelt som kristne mot muslimer?

– Det er sant. I noen konflikter kan det handle om naturressurser. Men det fjerner ikke at de målrettet dreper kristne. Det vil jeg at folk i Norge skal snakke om.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk