Politikk

Erna: KrF avhengig av Frp

Statsminister Erna Solberg minner KrF om at det er umulig å komme unna et samarbeid med Frp, hvis de vil ha en sentrum-høyre-regjering. Torsdag åpner hun Høyres landsmøte.

Et parti splittet om eggdonasjon – og med en haug tilleggsforslag av verdiliberalistisk slag til det nye partiprogrammet: Partileder og statsminister Solberg mener likevel de i partiet som frykter for verdikonservative tradisjoner ikke trenger å føle uro.

– Det har alltid vært krefter i Høyre som har hatt mer liberalt­ syn på bioteknologi enn fler­tallet i de senere årene. På 90-tallet var det store diskusjoner om dette,­ og etterpå ble man mer konservative. Så det går litt i bølger, sier Solberg.

Foran landsmøtet snakker hun med Vårt Land om:

• Splittende saker på verdifeltet.

• At det er et parti KrF må forholde seg til – uansett.

Vinterdebatt

I vinter har ­aktører i og utenfor Høyre ­debattert Høyres verdi­profil i Vårt Lands spalter. Helsepolitisk­ talskvinne Tone Trøen ­advarte mot partiets ferd. For årets landsmøte sto overfor et mulig ja til eggdonasjon – og omkalfatring av tradisjonell familiepolitikk.

Programkomiteen løftet strid om eggdonasjon ut av partiprogrammet – men minst åtte fylkes­lag presser på for å sette inn et ja.

Komiteen ble til slutt delt på midten i spørsmålet om å erstatte dagens barnetrygd med gratis barnehage og SFO.

«Hen» og surrogati

Men en hel rekke andre verdisaker kan også skape uro i rekkene. Vårt Land har gjennomgått tilleggsforslagene til programmet – og noen av dem er akkurat de samme­ som Ap setter på agendaen – og som får KrF til å se rødt. Eksempler:

Oslo Høyres kvinneforum vil tillate surrogati. Unge Høyre­s landsforbund vil innføre et tredje kjønn – «hen». Hedmark Høyre­ går for altruistisk surrogati. Tre fylkeslag vil ha fjernet kontantstøtten. Oslo Høyre foreslår dessuten at «finansiering av tros-
samfunn skal være en privatsak».

På alkoholfeltet dukker klassiske strider opp: Unge Høyre vil ha ja til vin i butikk. Akershus vil la Vinmonopolet ha åpent til klokken 20. Flere lokallag vil la kommuner bestemme skjenketider og salgstider selv.

Skillevei?

– Står Høyre foran en verdipolitisk skillevei i slike saker?

– Nei, mange av disse spørsmålene stiller ganske få seg bak. Det ville være rart om det i et stort parti som Høyre ikke var noen som eksempelvis mente at surrogati burde være tillatt og at man skulle åpne for «hen».

– Frykt i verdikonservative rekker er altså ubegrunnet?

– Ja, men jeg skjønner egg­donasjonsproblemet. Samtidig ser jeg også noe av utviklingen på området. Et grunnleggende utgangspunkt – alle burde være opptatt av og være glade for – er at folk ønsker seg barn.

– Har du endret syn på eggdonasjon?

– Jeg kommer ikke til å flagge noe syn. Men jeg synes det her finnes dilemmaer koblet til mor og morsrollen: For hvem er mor i slike saker?

«Ap-light»

I deler av familiepolitikken har det vært uro både i egne rekker og hos KrF over at Høyre likner mer på Ap enn før i spørsmål om kontantstøtte og barnehager.

– Nå begynner det nesten å bli et lite mønster at Høyre velger statlig styring av familieliv, barndom og foreldreskap, sa KrF-­leder Dagrun Eriksen til Vårt Land.

Solberg er uenig og vektlegger at både KrF og Høyre anser barne­hager som et viktig tilbud til barn. Høyres diskusjon om barnetrygd handler ifølge parti­lederen mest om måter å finan­siere ordninger på.

– Men tar ikke staten over for mye av livet til folk?

– Jo. Spesielt er det å fjerne kontantstøtten en utfordring. Den er et luftehull for valgfrihet­ som det er viktig å ha. Det var ­tydelig motstand mot å fjerne den på forrige landsmøtet og partiet var for at det skulle være et slikt rom for å ta egne valg.

«Alle fire»

Gallupene akkurat nå viser at et KrF på ikke-
sosialistisk side er nødvendig for at Solberg skal kunne fortsette som statsminister etter valget. Høyres modell er en regjering med dagens fire samarbeidspartier.

Men for KrF og Venstre er derimot førsteønsket en regjering med Høyre – og Solberg som sjef. Selv om Venstre har en ­åpning, erklærer KrF nei til å regjere sammen med Frp. Partileder Knut Arild Hareide sa i januar at Høyre måtte velge, for «Høyres regjeringsmodell er død».

– Men er det slik at KrFs 
regjeringsmodell er død, Solberg?

– Utgangspunktet vårt er at det jo må fire partier til for å sikre et borgerlig flertall. Vi må ha et samarbeidsforhold – uansett hvem som sitter i regjering, poeng­terer hun.

– Det er helt riktig at det er vanskelig å se for seg at de fire partiene skal sitte i regjering i dag, men samtidig er det slik at man må ha et samarbeidsforhold mellom de fire for å få gjennomført politikken til en ikke-sosia­listisk regjering, utdyper hun.

KrF og Frp

Solberg gir der­etter KrF en påminnelse om at Frp faktisk må regnes med:

– Et samarbeid er også KrF sin regjeringsmodell avhengig av. 
De er også avhengig av et forhold til Frp, om det er i regjering eller utenfor regjering.

– Det kan altså bli litt rotasjon av partier i din regjering?

– Vårt utgangspunkt er alle fire. Vi får sette oss ned og snakke­ sammen etter valget.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk