Arkeologene mener den 3.000 år gamle mumien er i for dårlig tilstand til å transporteres fra Luxor, der den er stilt ut i en glassboks med klimakontroll inne i gravkammeret der den gamle faraoen ble funnet. Mumien er allerede i flere deler, og forskerne frykter at den kan skades ytterligere.

En samling av Tut-ankh-Amons skatter skal bli en av hovedattraksjonene i det nye Grand Egyptian Museum (GEM) som skal åpnes neste år nær pyramidene i Giza.

Den britiske arkeologen Howard Carter oppdaget gravkammeret til faraoen i det 18. egyptiske dynastiet i Kongenes dal i Luxor i 1922. Graven var intakt og inneholdt omkring 5.000 gjenstander, blant annet den ikoniske, gylne dødsmasken.

LES OGSÅ: Ingen ny vår for egyptiske kristne

Det egyptiske departementet for oldtidsminner fikk i forrige uke transportert faraoens gullbelagte kiste fra Luxor til GEM. Der skal den restaureres for første gang siden oppdagelsen av gravkammeret.

Turistmyndighetene i Luxor er ikke helt fornøyd med utviklingen, og turistsjef Tharwat Agamy advarer mot å tømme byen for viktige gjenstander. Så langt har 122 gjenstander fra Tut-ankh-Amon-samlingen blitt sendt til det nye museet. Det er bare steinsarkofagen og mumien som ennå befinner seg i Luxor.