Nyheter

Eggstrid i Høyre

Partitopper i Høyre vil ha eggdonasjon. Helsepolitisk talskvinne kjemper for fortsatt forbud.

– Eggdonasjon skaper etiske dilemmaer. Det kan teknologifisere barns unnfangelse, slik at man vil kunne unngå bestemte avvik og sykdommer hos barn i fremtiden. Det vil igjen vil kunne redusere mangfold og aksept for avvik i vårt samfunn, sier Trøen til Vårt Land.

Mens helseminister Bent Høie (H) arbeider med en revisjon av bioteknologiloven, øker kampen i hans eget parti i særlig én sak; eggdonasjon. I dag er dette forbudt i Norge, og kvinner reiser utenlands og kjøper egg fra donorer.

Høyres landsmøtet i 2013 sa nei til å åpne for eggdonasjon. Men voteringen viste at tilhengerne er mange – 121 delegater sa ja, 176 sa nei.

LES MER: Høyre-kvinner presser på for eggdonasjon

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen leder programkomiteen fram mot 2017-valget. Han lover en kritisk gjennomgang av programmet:

– Skal vi utvikle et godt program må vi våge å sette ting i spill. Det skal bli en kritisk gjennomgang av vår politikk, har Røe Isaksens uttalt til Aftenposten.

Likestilling

I januar fortalte Vårt Land at stortingsrepresentant Tina Bru, som er leder Høyres likestillingspolitiske utvalg, ønsker at norske kvinner skal få muligheten til å bli gravide med hjelp av eggdonasjon i Norge.

– Eggdonasjon må likestilles med sæddonasjon. Jeg mener det ikke er mer etisk problematisk å donere egg enn det er å donere sæd, sa Bru.

LES OLAUG BOLLESTADS (KRF) INNLEGG: Eggdonasjon bør ikke tillates

Hennes ja-standpunkt støttes aktivt av stortingsrepresentant Kristin Vinje, som også er nestleder i Oslo Høyre.

Etikk

Nå tar Høyres helsepolitiske talskvinne opp kampen med dem som vil liberalisere.

– Eggdonasjon er ikke et likestillingsspørsmål. Donering av egg gir noen helt andre etiske utfordringer enn donering av sæd.

LES MER: Høie holder kortene tett om eggdonasjon

Trøen sier eggdonasjon flytter grenser for de metoder vi er villig til å ta i bruk for at barn skal skapes. Eggdonasjon åpner for at det ikke er genetisk slektskap mellom barnet og kvinnen som har båret frem og født det.

– Det rører ved den trygghet barn alltid har hatt om at den som føder deg er din genetiske og biologiske mor.

Advarer

To tunge faginstitusjonar har allerede gitt sin støtte til eggdonasjon. Et flertall i Bioteknologirådet sier ja på betingelse av at dette skal skje ved bruk av overskuddsegg fra IVF-behandling (assistert befruktning), såkalt eggdeling. Helsedirektoratet sier også ja til eggdonasjon. Men i evalueringen av loven advarer derimot direktoratet mot eggdeling:

• Donasjon må gjøres på et tidspunkt i behandlingen der paret ikke vet om de selv vil ha mulighet til å lykkes.

• Parene som er til behandling med assistert befruktning er i en svært sårbar fase. Det kan være problematisk psykologisk for dem å skulle donere egg.

• Kvinnene som kommer til assistert befruktning, er ofte biologisk litt eldre. De er dermed ikke ideelle donorer.

Helsetalskvinne Trøen advarer dem – både i og utenfor partiet – som ønsker å bruke Bioteknologirådets holdning som viktige argument i kampen for eggdonasjon. Hun peker på at fagpersonene som Helsedirektoratet har brukt har sterke faglige innvendinger mot denne løsningen, og ber Bioteknologirådets leder klargjøre om dette påvirker rådets anbefaling.

Ap-kritikk

Arbeiderpartiet ser at krefter i Høyre vil endre loven. «Høyre svekker kvinners rettigheter og muligheter», skriver helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Dagsavisen, og ber Høyre snu.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Dagens holdning bremser for likestilling og teknologiutvikling, mener han.

– Arbeiderpartiet feiget ut, og brakte ikke debatten til Stortinget i sine åtte år. Angivelig fordi Senterpartiet var uenige. Derfor kom det ikke noen ny biolov fra de rødgrønne, så her trenger ikke Ap kritisere Høyre, mener Trøen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter