Nyheter

Høie holder kortene tett om eggdonasjon

Faginstanser og befolkningen sier ja til eggdonasjon. Men helseminister Bent Høie sier det blir lenge til regjeringen vil konkludere.

Helsedirektoratets ja til eggdonasjon har brakt debatten om hvorvidt Norge skal skrote dagens forbud på agendaen på ny:

Begge fagorganene som helsedepartementet har bedt om råd i vurderingen av endringen av ny bioteknologilov har nå sagt ja til eggdonasjon. Mens Helsedirektoratet har kommet med medisinske og teknologiske vurderinger, har Bioteknologirådet levert etiske argumenter.

Vil ikke spekulere i utfall

Helseminister Bent Høie har tidligere åpnet for at eggdonasjon kan bli tema i en åpen, politisk prosess, selv om Høyres program sier nei til eggdonasjon.

Men foreløpig har han ingen planer om å si hvor hverken han, partiet eller regjeringen vil lande, til tross for at fagorganene har rådet ham til et klart ja.

– Dette er i sum et politisk spørsmål. Men regjeringen har ikke konkludert i denne saken, sier Høie om saken.

Du har signalisert at regjeringen kan lande på noe annet enn Høyres nei-flertall. Er du fortsatt åpen for å si ja til eggdonasjon uten et ja-standpunkt fra partiprogrammet i ryggen?

Jeg vil ikke spekulere i det. Jeg har ikke sagt noe om åpne eller ikke åpne. Det jeg har sagt er at regjeringen ikke har et standpunkt i denne saken enda, fordi det ikke er en del av regjeringens plattform eller samarbeidsavtalen, svarer Høie.

LES OGSÅ: Sp tror bio-slag er tapt

Avgjørelse kan drøye

Onsdag sa Høie til NRK at Stortinget nå skal behandle anbefalingene fra Helsedirektoratet. Men det kan fortsatt drøye en god stund.

– Vi har ambisjoner om å legge frem stortingsmeldingen høsten 2016. Vi starter arbeidet med å forberede stortingsmeldingen nå, sier helseministeren.

Hvor tungt veier anbefalingene dere har fått fra Helsedirektoratet?

– Helsedirektoratet har i denne typen sammenheng først og fremst den medisinsk-faglige tyngden. Men i bioteknologi er det mer enn medisin som gjelder. Det handler blant annet om etikk og verdier. Der har vi fått anbefalinger fra Bioteknologirådet.

– Vil anbefalingene fra Bioteknologirådet veie tungt i den etiske delen av vurderingene?

– Det som er fint med Bioteknologirådet er at de gir begrunnelser for både mindretall og flertallet sitt syn. I disse spørsmålene ønsker man å trekke på ulike argumenter som grunnlag for de politiske konklusjonene som skal tas. Her kan man bruke de ulike argumentene fra både mindretallet og flertallet i Bioteknologirådet i den politiske diskusjonen.

LES OGSÅ: Slik kan bioloven bli

Høie: To etiske utfordringer

Høie selv har tidligere sagt at han selv er mot å åpne for eggdonasjon. Han ser spesielt to etiske utfordringer som bør vurderes.

– Det ene er at man etablerer to fysiske morsrelasjoner til barnet: En mor som har gitt egget, og en annen mor som har gitt stor påvirkning til barnet gjennom hele graviditeten. Det er en helt ny situasjon, sier Høie.

– Det andre er at det å donere egg er en annen medisinsk diskusjon enn sæddonasjon, fordi eggdonasjon blant annet vil kreve hormonbehandling.

Høie mener at disse problemstillingene gjør at man kan si at selv om det er lov med sæddonasjon, kan man ikke automatisk konkludere med at det bør være lov med eggdonasjon.

LES OGSÅ: Det hellige moderskapet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter