– Det finnes ikke en grunn i verden til å hente hjem voksne som har reist ut for å støtte IS og som forakter våre verdier, sier Frank Sve.

Fylkeslederen i Møre og Romsdal Frp snakker som en foss. Han er merkbart provosert over at Høyre, Venstre og KrF har overkjørt Frp og besluttet å hente hjem en IS-siktet mor og hennes barn.

– Hvis de andre regjeringspartiene hadde gått inn for å liberalisere abortloven kraftig, ville KrF aldri i verden godtatt det. For oss er dette like viktig, sier lederen i Frps mektigste fylkeslag.

Hvorfor gjør det så vondt for Frp?

Fremskrittspartiet kan ha satt i gang en regjeringskrise med sin trussel om å forlate regjeringen hvis ikke de får nye gjennomslag.

Hvorfor vekker akkurat denne saken så sterke reaksjoner i partiet? Det har Vårt Land forsøkt å ta rede på.

Det er landsstyret i Frp som til sist avgjør om partiet skal bli eller gå ut av regjeringen. Der sitter fylkeslederne, som er partiledelsens lytteposter på grasrota.

Landsstyremedlemmer Vårt Land har snakket gir sprikende svar på hvorfor akkurat denne saken gjør så vondt for Frp.

Gustav Bahus: Ikke bare denne saken

– Du har hørt hva partilederen sier, sier Gustav Bahus, fylkesleder i Vestland Frp.

Begeret er fullt, regjeringen er «grå» og Frp har ikke fått et blankt gjennomslag på lenge, var Siv Jensens begrunnelse da hun truet med «Frexit».

– Jeg tror ikke reaksjonene skyldes denne saken alene. Litt av det som gjør dem så sterke, er at dette har bygget seg opp over lang tid, sier Gustav Bahus, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Mandag samles styret i Vestland Frp for å diskutere om partiet bør bli i regjering eller ikke, melder Bergens Tidende.

f Gustav Bahus, fylkesleder i Vestland Frp. Til høyre: Frp-nestleder Terje Søviknes.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg tror ikke reaksjonene skyldes denne saken alene, sier Gustav Bahus, fylkesleder for Vestland Frp. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Frank Sve: – Trussel mot norske liv

– Det finnes ikke en logisk grunn til at vi ikke kunne hente ut barna alene og la IS-terroristen bli igjen.

Det svarer Frank Sve, leder i Møre og Romsdal Frp, på spørsmål fra Vårt Land om det handler om rikets sikkerhet eller symbolkraften i saken.

Utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) har på sin side vist til at Norge ikke har rett til å skille mor og barn. Sve ser annerledes på det.

– I en sånn sak kan vi ikke være naive. Det er bare en ting som nytter: å si blankt nei. Kvinnen bruker barna for å komme seg til Norge. En sånn type terrorist er en trussel mot norske liv, sier han.

Sve er opptatt av at de andre kvinnene med barn som er igjen i leirene ikke må få bruke samme argumentasjon for å komme seg til Norge.

Utenriksministeren sier saken er spesiell fordi det ene barnet er sykt og at det ikke er aktuelt å hente de andre?

De andre barna kan bli syke også, svarer Sve.

Hva skjer hvis Frp forlater regjeringen? Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

– Det er Venstre, KrF og Høyre som bryter med Granavolden-plattformen

Han viser til at KrF og Venstre «vil ta imot alle disse IS-terroristene».

– Det er et grunnsyn som forkastelig. Her jobber norske statsborgere et helt liv uten at staten løfter en finger når de trenger dyre kreftmedisiner, så bruker man i stedet millioner på å hente en IS-terrorist til Norge og setter norske liv i fare. Og så sier man i tillegg at det er det moralsk riktige å gjøre, sier Sve.

Venstre og KrF har vist til at også de har måttet tåle sviende nederlag, uten å ha krevd nye gjennomslag av den grunn. Budskapet derfra er at de ikke har noe å gi og at Frp må forholde seg til regjeringsplattformen.

Det provoserer Frank Sve.

– Det KrF, Venstre og Høyre som bryter Granavolden-plattformen. Det står ikke et komma der om at vi skal ta imot IS-terrorister, sier han.

– Er dette noe som har bygget seg opp over tid eller skyldes reaksjonene bare denne ene saken?

– Det er også det at vi gang etter gang taper saker mens KrF og Venstre vinner og skviser oss. Men denne saken går langt utover det. Det er en verdisak som handler om å ta vare egen befolkning og egne verdier og tradisjoner.

Christian Eikeland: Prinsippsak

– Dette mer handler mer om prinsipper, sier Christian Eikeland, fylkesleder i Agder Frp.

For det første mener Frp prinsipielt at det er helt galt å hente en kvinne som har sluttet seg til en terrororganisasjon til Norge.

– PST har ikke avvist at dette kan medføre en økt trussel mot Norge, sier han.

For det andre mener Eikeland at Frp nå har blitt overkjørt i regjering for mange ganger og at det «har utløst kraften» i reaksjonene fra medlemmer og tillitsvalgte.

– Frp har hele tiden sagt nei. Nå begynner det å bli ganske lenge siden vi har fått noen tydelige seire i regjering, sier han.

Fylkeslederen sier det «overrasker og skremmer» at det er så stor politisk vilje til å hente kvinnen hjem.

– Hun har valgt å slutte seg til et regime som har drept barn, kvinner og menn. Likevel synes det så enkelt for dem å si at hun skal få komme til Norge, sier Eikeland.

Les hvorfor Thorbjørn Jagland mener Frp tar helt feil:

– IS-kvinnene er en større trussel mot rikets sikkerhet hvis de blir i leirene

Les mer om Frps trussel om å forlate regjeringen:

KrF-Grøvan spisser dramaet: Har ingenting å gi til Frp

Analyse: Slik blir Frp-truslene til tap-tap – utmarsj kan gi KrF avlyste verdiseire

Frp-Jensen legger sprengstoff under regjeringen – presser Solberg med mulig utmarsj

Berit Aalborg: «Viser at Frp er isolert med sin harde linje og kanskje også sin dårlig funderte sikkerhetsvurdering»