Bøker

De ti bud blir romanserie

Jørgen Brekke skriver om «et bud Gud trenger» i en ny romanserie om De ti bud.

– Først og fremst er det noe menneskelig over det, Gud fremstår litt som et menneske i dette budet.

Forfatter Jørgen Brekke snakker om det første av ti bud, «Du skal ikke ha andre guder enn meg», som han nå har skrevet roman om. Man kunne sett for seg at en krimforfatter hadde «du skal ikke slå i hjel» øverst på lista, men det var hevn og sjalusi som fristet hortenseren.

– Samtidig som det kan oppfattes som et autoritært og nesten diktatorisk bud, er det et element av sjalusi og redsel for at pakten med menneskene ikke skal være trygg. Det er et bud Gud trenger.

– En stiloppgave

De ti bud er det litterære forelegget for forlaget Vigmostad & Bjørke sin nye kortromanserie. De ti bud er en samling forbud og påbud sentrale innen både jødedom og kristendom. Budene anses gjerne også som allmenne leveregler. Marius Aronsen, forlagsredaktør og primus motor for prosjektet, interesserer seg for de grunnleggende fortellingene, og i den fascinasjonen oppstod ideen om å tildele ti forfattere hvert sitt bud.

– De ti bud er et konsentrat av reglene for forholdet menneskene i mellom og forholdet mellom menneske og det som er større enn oss. Det handler om menneskelig erkjennelse, så jeg tenkte – hva med å be samtidsforfattere reflektere rundt de ulike budene i nåtids- og framtidsfortellinger, sier han.

Jørgen Brekke har aldri skrevet på oppdrag før, men er vant til å stå fritt og la kreativiteten få frie tøyler. Selv om han ikke er fremmed for å blande litteraturhistorien inn i kriminalromanene sine, var det derfor med usikkerhet han gikk løs på skrivingen.

– Det har på en måte vært en stiloppgave. Likevel oppfattet jeg det ikke som et hinder for kreativitet, snarere har det vært en katalysator. Jeg hadde historien klar veldig kjapt, forteller han.

Ikke bare har Brekke begått sitt første bestillingsverk, men romanen vil også være uløselig tilknyttet de øvrige ni utgivelsene og forfatterne.

– Samtidig som vi blir stående i et slags forhold til hverandre, står vi alle også i et forhold til De ti bud. Går inn i en veldig stor sammenheng.

Massiv betydning

Jakob Lothe, litteraturprofessor ved Universitetet i Oslo, mener De ti bud har spilt en sentral rolle i den litterære historien.

– De ti bud gjennomsyrer litteraturen, spesielt den vestlige tradisjonen, og kan umulig overvurderes. Budene er en slags komprimert versjon av Bibelen, og i litteraturen blir de dramatisert gjennom både handling og karakterer, sier han.

Lothe kan likevel ikke komme på noen romaner som tar direkte utgangspunkt i budene slik Vigmostad & Bjørkes utgivelser skal gjøre, men trekker frem den polske regissøren Krzysztof Kieślowskis filmserie Dekalog, som består av ti filmer som tematiserer hvert sitt bud.

– De ti bud kan enten brytes eller overholdes, og i forlengelsen av det ligger det sentrale verdispørsmål. Slike etiske spørsmål inngår i plottet, spenningene og konfliktene i en litterær tekst.

Bare menn

Enn så lenge er fire andre forfattere bekreftet: Arne Svingen, Knut Nærum, Levi Henriksen og Håvard Syvertsen.

– Hvorfor er det bare menn?

– Fire kvinner har vært del av prosjektet, men har trukket seg av ulike grunner, sier Marius Aronsen, som forsikrer om at han er i dialog med flere andre.

Tidligere i år kunne Klassekampen fortelle at Vigmostad & Bjørke er det av de store og etablerte forlagene som har hatt flest nullinger siden årtusensskiftet. Nullinger er betegnelsen på skjønnlitterære bøker som Kulturrådet velger å ikke kjøpe inn, og mellom 2000 og 2019 ble en av fem av forlagets bøker nullet.

– Målet er at disse skal være av så høy kvalitet at alt passerer Kulturrådet. Jeg har også tro på at dette er noe som vil bevege seg i bokhandlene, mener Aronsen.

– Befriende

For Arne Svingen var det naturlig å velge det fjerde budet, «Du skal ære din far og din mor». Han har skrevet en rekke bøker om relasjonen mellom voksne og barn og unge.

– Jeg har tatt utgangspunkt i den konkrete ordlyden i det fjerde budet, og det ga et godt utgangspunkt for et drama som foregår innen familien.

Med Min sønn som kommer til høsten, er Svingen neste forfatter i rekken. Boken handler om en mor som er villig til å ty til det ekstreme for å beskytte sin sønn, og forfatteren har trivdes godt med kortromanformatet.

– Jeg husker det var viktig å ha bøkene over et visst antall sider da jeg holdt på med noen spenningsbøker for snart ti år siden. Her har man tenkt motsatt, og det har jeg savnet. Det er litt befriende at du kan rulle opp et helt lerret uten å måtte gå løs på drøvtygging som gjør at en del bøker blir unødvendig lange, sier Svingen.

LES OGSÅ:

---

De ti bud i bokform

  • Forlaget Vigmostad & Bjørke skal frem til 2022 gi ut ti kortromaner som bygger på hvert sitt bud.
  • Jørgen Brekkes Andre guder er første bok ut, og tar utgangspunkt i første bud, «Du skal ikke ha andre Guder enn meg»
  • Foreløpig er de mannlige forfatterne Arne Svingen, Knut Nærum, Håvard Syvertsen og Levi Henriksen bekreftet som bidragsytere.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker