Nyheter

Bratt nedgang i kniv-angrep i Israel

Angrepsbølgen mot israelere har stilnet av i mars og april, seks måneder etter starten på den nye voldsspiralen mellom palestinere og israelere.

Mens det i oktober var 78 alvorlige palestinske angrep på israelske borgere, var tallet i mars nede i 20, og hittil i april har det bare vært tre slike angrep, ifølge Shin Bet, Israels indre sikkerhetstjeneste.

Shin Bet forklarer nedgangen med israelsk innsats for å forhindre angrep, avskrekkende tiltak og en fast reaksjon for å motvirke palestinske oppfordringer til angrep.

LES ERLING RIMEHAUG: «Når man godtar drap på 'de andre', er det fare på ferde»

Meningsløs opptrapping

Etterretningen mener at de israelske mottiltakene mot terror har fått palestinerne til å innse at det er meningsløst å trappe opp konflikten med slike virkemidler.

Mens statsminister Benjamin Netanyahu peker på oppvigleri og muslimsk radikalisme som de viktigste pådriverne for vold, forklarer imidlertid Shin Bet at de fleste av angriperne er motivert av personlige problemer, spesielt da «alvorlig personlig eller økonomisk situasjon».

Den palestinske etterretningssjefen Majid Faraj sa i desember at hans styrker da hadde avverget 200 angrep mot israelere og arrestert 1.000 palestinere.

LES MER: Israels sjefsrabbiner: «Israel er bare for jøder»

Ber USA og Obama ta grep

Palestinske myndigheter prøver nå å pushe Barack Obama til å gi de palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah en håndsrekning før han går av:

– Ting tyder på at president Barack Obama, før han forlater Det hvite hus, kan komme til å legge grunnlaget for en ny æra i palestinsk-israelske forhold etter sine bragder i Iran og Cuba, sier utenriksminister Riyad al-Maliki til nyhetsbyrået AP.Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Resolusjon mot bosettinger

Håpet er å få nytt liv i en resolusjon som USA sablet ned i FNs sikkerhetsråd i 2011, der Israel skulle stilles til ansvar for byggingen av bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Palestinerne håper Obama i sine siste måneder vil bryte USAs veto-tradisjon til Israels fordel i Sikkerhetsrådet. Spesielt gjelder dette en resolusjon rettet mot «bosetternes voldsbruk og terrorisme».

USA er i likhet med det meste av verdenssamfunnet sterkt kritisk til nye jødiske bosetninger, men har konsekvent avvist å uttrykke sin motstand i FN, fordi de mener det vil kunne komplisere eventuelle fredsforhandlinger.

Haim Casas (34) bli ein av dei første spanskfødde rabbinarane på over 500 år.

LES MER: Haim Casas bli en av dei første spanskfødde rabbinarane på over 500 år

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter