(Gardermoen): Det var en aldri så liten historisk begivenhet da fungerende KrF-leder Olaug Bollestad holdt sin hilsningstale til Høyres landsmøte lørdag. Det var faktisk første gang en KrF-leder hilser Høyres landsmøte som regjeringspartner.

Bollestad ble trampeklappet inn til lyden av Aviciis «Wake me up» og de megetsigende ordene «so wake me up when it's all over, when i'm wiser and i'm older».

LES OGSÅ: Min tro: Olaug Bollestad

– Tror på et samfunn bygget nedenfra

Etter applausen hadde lagt seg og litt lett smisking med Rogalands-benken, gikk Bollestad rett på sak: KrFs mye omtalte retningsvalg.

De siste årene har det nemlig vært Knut Arild Hareide som har talt til Høyres landsmøte på vegne av KrF. Han trakk seg som partileder da KrF gikk inn i Erna Solbergs regjering.

– Når jeg er her sammen med dere, vil jeg gjerne si hvorfor jeg landet på at jeg ville gå i regjering med dere, sa Bollestad, og bemerket til latter fra benkeradene hvor stille det plutselig ble.

– Det er fordi jeg helt oppriktig tror på et samfunn som bygges nedenfra, sa landbruks- og matministeren.

For Bollestad springer den erkjennelsen ut av erfaringer fra egen oppvekst, som hun delte med Høyres delegater.

LES OGSÅ: Slik endte dødshjelpdramaet i Høyre

Psykisk syk mor

– Jeg vokste opp med en mor som var psykisk syk. I dårlige perioder snakket hun ikke med oss unger. Jeg lurte på om det var min skyld, fortalte Bollestad.

Som barn og ungdom hadde hun få å betro seg til.

– Verken skolen, barnehagen eller koret så at jeg hadde en syk mor. Men det var én dame som gjorde det. Hun het Ingeborg. Hun var ikke en stilig dame, men åpnet huset sitt for meg. Hun hadde sitronbrus og tid til en ung jente. Hun fortalte meg hvorfor mor ikke snakket til meg og at jeg ikke måtte bry meg om at foreldrene mine ikke ville at jeg skulle gå på videregående, sa Bollestad, og la til:

– Hun hadde fortjent en statue. For hun reddet en ung jentes liv. Jeg ble et løvetannsbarn.

Derfor er det «vår fordømte plikt» å legge til rette for et samfunn der du og jeg, ideelle og frivillige krefter, er i stand til å se og hjelpe enkeltmennesker, mener Bollestad.

– Det er kun derfor jeg gikk inn i politikken. Derfor ble det lett å gå for den politiske siden som sier at vi tror rett og slett ikke på den store staten. Vårt prosjekt sammen handler om å bygge det gode selskapet. Da får vi gode lokalsamfunn, sa Bollestad, som ble takket av med stående applaus.

ES OGSÅ: Derfor brukte ikke Hareide mer makt

Hareides Høyre-historikk

Også Knut Arild Hareide ble godt mottatt på Høyres landsmøter, men i motsetning til Bollestad skapte han ved anledninger bølger blant delegatene.

Hareids ord ble veid og analysert av presse og partifolk, all den tid det store spørsmålet i norsk politikk var hvilken samarbeidskurs han skulle stake ut for KrF.

Derfor vakte det reaksjoner i Høyre da Hareide i hilsingstalen sin i 2017 advarte dem mot å bryte med egne konservative tradisjoner og gå inn for ja til eggdonasjon.

Få måneder i forveien hadde han dessuten erklært Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering for død. På årets Høyre-landsmøte kunne derimot Solberg godte seg over å ha gjort slike spådommer til skamme.