Nyheter

Ber Høyre-landsmøtet finne ny regjeringsmodell

Den er død, sier Knut Arild Hareide om firepartimodellen Erna Solberg stadig selger til velgerne. KrF ønsker avklaring fra Høyre-landsmøtet.

I talen på KrFs landskonferanse på Lillestrøm gjentok partileder Hareide meldingene han kom med før jul:

Nå må Erna Solberg velge – enten å regjere med Frp eller sentrumspartiene. For KrF har vedtatt at de ikke vil styre sammen med Frp.

– Høyres regjeringsmodell er død, sier Hareide til Vårt Land.

LES OGSÅ: KrF-vedtak med mange åpne dører

Gi svar, Høyre

Etter sin halvårlige pressekonferanse fastholdt Erna Solberg overfor Vårt Land at hun ikke hadde annet på menyen enn regjering med alle fire – KrF, Venstre, Høyre og Frp.

– Erna Solberg må gjerne snakke om den. Men når Høyre gjør dette gang på gang, har jeg nå et behov for å fortelle velgerne våre noe annet, sier KrF-lederen.

– Forsømmer Høyre seg om de ikke bruker landsmøtet i mars til å drøfte modellen sin på nytt?

– Det knytter seg stor spenning i KrF nettopp til de signalene Høyre gir om regjering fra landsmøtet. Det vil være bra om Høyre nå gir velgerne nettopp det. Akkurat som jeg nå forteller mine om hva alternativet vårt innebærer.

LES OGSÅ: KrF møter veggen hos Frp-Siv

Frp-trøbbel – i sak på sak

Og KrFs alternativ handler nettopp om at det ikke lenger er mulig å sitte rundt et regjeringsbord med Frp, uansett hvor mye Erna Solberg drømmer om det.

I talen til 360 lokale KrF-politikere utdypet Hareide regjeringsvedtaket og oppildnet til innsats for et alternativ med Høyre og andre sentrumspartier. At Frp ikke hører med i bildet er ifølge Hareide blitt «klart bekreftet gjennom disse tre årene».

– Vi ryker uklar i for mange saker som er grunnleggende for oss som parti. Den mest åpenbare er flyktningpolitikken. Bistand er en annen. Alkoholpolitikk er en tredje. Bioteknologi en fjerde. Det ble tydelig at avstanden til Frp var for stor til at vi kunne sitte i regjering sammen, sa Hareide.

Ga Høyre skrape

Også Høyre fikk korreks fra Hareide. Han er svært skuffet over at Høyre sto sammen med Ap og SV da KrF-forslaget om å presisere forbud mot fosterreduksjon ble avvist torsdag denne uken.

– Høyres håndtering er skuffende. Ikke bare var det Høyre som i regjering bidro til at tvillingaborter ble en realitet i norsk helsevesen. Høyres stortingsgruppe stemte også samlet imot vårt forslag om å forby tvillingabort denne uken, sa Hareide.

LES OGSÅ: ANALYSE – En stille abortdebatt

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter