Nyheter

Ble sykmeldt etter «overfall»

Iffit Qureshi reagerte på at ekspeditøren fotfulgte henne rundt i butikken. Det endte med håndgemeng, sykmelding og politianmeldelse.

I slutten av november skal Aftenposten-spaltist Iffit Qureshi ha blitt overfalt i en butikk i Oslo sentrum. Overfallet ble politianmeldt som hatkriminalitet og kroppskrenkelse, og Qureshi ble sykmeldt etter hendelsen. Ifølge legeerklæringen pådro hun seg sannsynligvis ribbeinsbrist eller -brudd, forstuet ankel og mulig forstuet skulder.

Daglig leder i butikken sier han ikke ønsker å kommentere saken. Han sier at den kvinnelige ekspeditøren heller ikke ønsker å uttale seg.

LES MER: Ber flere anmelde hatytringer

– Behandlet som kriminell

Ifølge Qureshi skal ekspeditøren ha fotfulgt henne i butikken. Ved spørsmål om hvorfor hun gjorde det, skal den butikkansatte ha sagt at hun måtte passe på varene så de ikke ble stjålet.

– Jeg ble behandlet som en kriminell, men skulle bare kjøpe en veske, sier Qureshi og legger til at hun ble fornærmet:

– Jeg spurte om hun var seriøs, og da sa hun sa at dersom jeg ikke likte det, kunne jeg komme meg ut av butikken. Dette sa hun høyt foran de andre kundene. Jeg følte meg uglesett og kjente på en enorm avmakt, sier Qureshi.

Det var andre, etniske nordmenn i butikken, og Qureshi krevde å få vite hvorfor kun hun ble fotfulgt. Derfor bestemte hun seg for å dokumentere behandlingen, tok opp mobilen og filmet ekspeditøren.

LES MER: En politisk erklæring mot hatprat.

Filmet hendelsen

Qureshi viser oss videoen der hun konfronterer ekspeditøren.

«Kan du være like frekk med meg nå som tidligere? Hvorfor har du gått etter meg?», spør Qureshi i videoen.

«Jeg har ikke gått etter deg. Hvis du filmer meg her så...», sier ekspeditøren og går mot Qureshi. Hun har nettopp brukt en saks til å klippe en merkelapp av med, og hun holder den fortsatt i hånden mens hun slår til mobilen hennes som lander på en eske. Herfra går videoen i svart, men mobilen fortsetter å ta opp lyd.

Ifølge Qureshi prøvde hun å ta opp mobilen sin, men ekspeditøren skal ha tatt tak i jakken hennes. Qureshi var redd for saksen og redd for å bli falle ned trappen som var like bak dem. Selv om Qureshi ba folk i butikken om hjelp, skal ingen av kundene ha reagert. Qureshi skal ha blitt revet i håret, og ekspeditøren skal ha brukt vekten sin mot ryggen hennes for å bøye henne ned mot gulvet. Etter en stund skal den butikkansatte ha sluppet taket, og Qureshi skal ha tatt mobilen og forlatt butikken.

Kjenner ikke motivet

Etter at hendelsen ble kjent, har Qureshi mottatt hundrevis av støttemeldinger fra venner og bekjente. Mange av støttemeldingene karakteriserer hendelsen som rasistisk og som en følge av økt muslimfrykt etter terrorangrepene i Paris.

– Jeg setter pris på støtten, men sier samtidig at det er sterke påstander å komme med. Jeg ber dem roe seg og minner om at det kan være mange andre årsaker bak enn rasisme eller økt hets mot muslimer.

LES OGSÅ: – Folk blir hånet, spyttet på og trakassert

– Hvorfor tror du mange trekker den konklusjonen?

– Mange føler en spesiell stemning i byen som følge av IS sine terrorangrep og trusler, og derfor er det lett å skylde på økt frykt for muslimer. Men jeg kan ikke slå fast at det er årsaken, sier Qureshi.

Hun legger til at det ikke er sikkert at ekspeditøren har noe mot muslimer, og hun vil derfor være forsiktig med å konkludere i de baner.

– Men det er klart at jeg stiller spørsmål til ved hvorfor jeg ble utpekt som mistenkelig i en butikk hvor jeg var den eneste kunden som var mørk i huden, og hvorfor hun fotfulgte meg i butikken, sier Iffit Qureshi.

Anmeldelsen mot butikkekspeditøren er nå henlagt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter