Politikk

Bistandsthrilleren pågikk til siste minutt

Kampen for å sikre tradisjonell bistand mot tidenes kutt pågikk helt inn i de siste forhandlingstimene.

Venstre og KrF klarte til slutt å hente inn igjen 1,3 milliarder kroner til langsiktig bistand som organisasjoner driver.

For de to partiene lander budsjettavtalen med Høyre/Frp en halv milliard over påplusningen på 968 millioner som «konkurrent» Arbeiderpartiet ville strekke seg til i sitt alternativ.

– Det har vært en stor jobb å innrette budsjettet for å sikre de frivillige organisasjonens arbeid, bekrefter KrF-forhandler Hans Olav Syversen.

Årets budsjettmaraton gikk mot sin ende i går ettermiddag. Detaljene i den ferdige budsjettavtalen skulle presenteres først etter at Vårt Land gikk i trykken.

LES OGSÅ: Slik blir bistandskuttene reparert

Dyrere flyseter

For KrF var den absolutt viktigste seieren nettopp å få snudd kraftkuttene på bistandsfeltet. Venstre fikk til slutt gjennomslag for grønne ­avgiftsendringer på flere områder.

Blant annet kommer det en ny flyseteavgift – og økninger i elavgift og avgifter på nye biler som forurenser. Venstres kamp for grønne avgiftsgrep var blant sakene som nær skapte kollaps i forhandlingene i helgen.

For KrF, men også Venstre, var det en kraftig provokasjon da ­regjeringen foreslo ­bistandskutt på 4,2 milliarder kroner for å delfinansiere regningen for flyktningstrømmen.

LES OGSÅ: Bekymret for bistandsfremtiden

I siste timer

KrF fikk ganske tidlig partene med på å la en egen arbeidsgruppe jobbe med innretningen på bistandsbudsjettet. Arbeidet gikk rimelig smertefritt, også med Frps Per Sandberg på laget. Men etter at fordelings­nøkler var i boks, manglet likefullt blå vilje til å redusere det totale milliardkuttet.

Den kampen pågikk lenge. Og egentlig har det store budsjettslaget om bistanden pågått helt inn i de siste forhandlingstimene i går.

For selv i går morges kjempet KrF og Venstre for å få inn en ­serie skriftlige forsikringer i selve budsjettavtalen. Det er det politikerne kaller «verbalforslag», pålegg om politikk og vrier som skal gjennomføres.

– Vi gjennomfører også mange politiske endringer i denne delen av budsjettet, bekrefter Syversen overfor Vårt Land.

– Så nå kan dere møte bistandsorganisasjonenes blikk?

– Det er klart: Vi ville gjerne kommet lenger. Men dette er også realpolitikk og da må vi skape kompromisser.

På plass igjen

På bistandsfeltet innebærer den nye budsjettavtalen at posten for «sivilt samfunn» lander på et høyere nivå enn før regjeringens siste kutt. Også bevilgninger til Afrika er hevet, det gjelder også midler til bistandsforskning. Overgangsbistanden skal igjen være på opprinnelig nivå.

– Organisasjonene har en helt annen plass enn da vi satte oss ned for å forhandle, sier KrFs ­Syversen.

Også Venstres apparat har trykket på for å sikre en innretning som treffer den tradisjonelle bistanden der ildsjeler og organisasjoner har hatt sin plass.

– Vi har fått gjennomslag for et grønnere budsjett, styrket sysselsettingen, men også bidratt på å få finansiert flyktningstrømmen på en god måte, kommenterer Venstre-forhandler Terje Brevik.

LES MER: Frp har vært steinharde, skriver Vårt Lands kommentator

Frps pensjonsseier

Den lange stillingskrigen om grønne avgifter dreide seg også om å finansiere sentrumspartienes ønsker om påplusninger. Med økende milliardutgifter til å møte flyktningstrømmen har forhandlerne hatt en knallhard jobb med finne alternative penger til egne saker.

Men Frp har etter det Vårt Land får opplyst hele tiden nektet å rikke seg der de i høst har trukket «gullkortet»: Gjennomslag for å redusere avkortingen i pensjonen til gifte og samboende pensjonister.

Denne reformen har en helårseffekt på nesten 3 milliarder kroner og koster over en halv milliard i startåret 2016. For sentrumspartiene har dette vært drøy kost. Men forliket styrker også økonomien til enslige minstepensjonister med rundt 4000 kroner på årsbasis.

I forliket har KrF blant annet fått sikret kortkursene på folkehøyskolene. I Venstres sortiment av gjennomslag inngår også én million til Stefanusalliansens arbeid for global religionsfrihet. Partiene skal også forplikte seg til nye vurderinger av bilavgiftene når rapporten fra Grønn skattekommisjon foreligger.

Budsjettavtalen var klar klokken 17 i går, og skulle da behandles av partienes stortingsgrupper.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk