Nyheter

Biskop Fredrik Grønningsæter er død

Var eneste prest som har medvirket ved to kongesigninger i Nidarosdomen.

Bilde 1 av 2

Fredrik Grønningsæter, biskop i Sør-Hålogaland fra 1982 til 1992, døde torsdag, nær 93 år gammel.

– Med ham har Den norske kirke mistet en markant profil, skriver Andreas Aarflot, tidligere biskop i Oslo og kollega med Fredrik Grønningsæter gjennom hele sistnevntes bispetid. Også leder for Bispemøtet i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien har signert minneordet.

«Rike impulser til liturgisk fordypning»

Grønningsæter ble født på Stranda på Sunnmøre i 1923 og vokste opp i et prestehjem. Under krigen kom han seg over til England og rakk å tjenestegjøre i det norske flyvåpenet en kort tid før og etter fredsslutningen, forteller Aarflot og Byfuglien i sitt minneord.

Etter studier på Menighetsfakultetet gikk han inn i tjeneste i KFUM-speiderne før han reiste videre til Strinda som hjelpeprest.

«Men det var tiden som hjelpeprest i Nidaros domkirke fra 1957 til 1962 som gav ham de rike impulser til liturgisk fordypning og historisk forankret embetsbevissthet som preget ham i all hans senere gjerning. Han hentet inntrykk fra tysk pastoralteologi og viste i foredrag og artikler at han hadde betydelige teologiske kunnskaper og en dialektisk ferdighet som gjorde ham til en dyktig debattant» skriver Aarflot og Byfuglien.

«Forenet i tjenestens alvor og glede»

Om sin avdøde kollegas tid som biskop i Sør-Hålogaland (tilsvarer Nordland fylke) skriver Aarflot: «I det vidstrakte bispedømmet ble han en høyt skattet tilsynsmann med tydelig omsorg for menigheter og prester og klar veiledning til tro og liv. Overalt blir han husket med Janne ved sin side, forenet i tjenestens alvor og glede.»

Ifølge Wikipedia var Fredrik Grønningsæter den eneste geistlige som i aktiv tjeneste medvirket i to kongesigninger i Nidarosdomen. Den første som hjelpeprest i Nidarosdomen da kong Olav ble signet 22. juni 1958, og som biskop i Sør-Hålogaland da kong Harald og dronning Sonja ble signet 23. juni 1991.

Sønnen ble bispedømmerådsleder

Fredrik Grønningsæter etterlater seg kone, fem barn, fire svigerbarn og flere barnebarn. Blant hans fem barn er sosionomen og forskeren Arne Backer Grønningsæter, som tidligere har vært medlem og leder av Oslo bispedømmeråd.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter