Nyheter

– Ba om hjelp til å hente åtte koner

Hun blir kontaktet når kvinner plutselig 
oppdager at mannen deres har flere koner. Eller av menn som gjerne vil ha alle konene sine med til Norge.

Janne Rebecca Fjelnseth er ­advokat. Rundt 70 til 80 prosent av hennes klienter er ikke-vestlige, og ifølge henne er ­polygami i Norge en absolutt kjent problemstilling. Ikke bare det, advokaten har flere ganger arbeidet med saker hvor klientene er i polygamiske forhold.

– I Norge er det kun lov til å være juridisk gift med én ektefelle av gangen, sier Fjelnseth og fortsetter:

– Men det er ikke ulovlig å komme til Norge, selv om du er juridisk gift med flere i utlandet. Det er heller ikke ulovlig å være religiøst gift med flere.

– Stort sjokk

Fjelnseth har arbeidet med saker der mennene­ har kommet fra blant annet Pakistan, India, Nigeria, Somalia, Sudan og Iran. I flertallet av sakene er det kvinnene som ønsker hjelp fordi de oppdager at mannen er gift med flere. Men det er også saker der menn i Norge ønsker familiegjenforening med flere koner.

Noen saker husker advokaten bedre enn andre. Hun husker den afrikanske mannen som var gift med tolv og hadde veldig mange barn.

– Han sa han kunne nøye seg med å få åtte av konene til Norge, sier Fjelnseth og legger til:

– Men det er ingen bønn. Mennene får kun familiegjenforening med sin første kone. En mann flyttet utenlands ganske raskt, det kan ha sammenheng med at han ville bo med flere av sine hustruer.

Fjelnseth har også blitt kontaktet av etnisk norske kvinner som plutselig oppdager at deres kjære, muslimske ektemann har flere koner.

– Det blir et stort sjokk for kvinnene. De har gjerne barn med disse mennene, sier hun og legger til:

– Mennene som har flere koner i utlandet, har også mange barn. Det betyr at han og kona her i landet ikke klarer å få sendt nok penger ut av landet. Å få barna hit er ofte vanskelig. Sakene er kompliserte, med tanke på arv, barnetrygd, kontantstøtte og rettigheter til arv.

– Ekstremt krevende

Advokaten trekker frem at noen av kvinnene har oppsøkt ulike trossamfunn hvor de opplever at imamen mener det ikke er grunnlag for at kvinnen kan bli skilt religiøst.

– Imamen påpeker at hun fortsatt er ansett som gift, i henhold til Koranen, sier hun og fortsetter:

– Dette fører til at enkelte av kvinnene må lete hos ulike trossamfunn for å finne en imam som kan oppløse ekteskapet. Dette er en situasjon som kan være ekstremt krevende for kvinnen.

LES OGSÅ: – Flerkoneri er et økende problem i Norge

Dersom en moské gjennomfører en utenomrettslig, religiøs vigsel og utsteder dokumentasjon/vigselsattest, vil det kunne bli misbrukt. Moskeene skal ikke utstede slik dokumentasjon.

Ifølge advokaten er dette problematisk fordi dokumentasjonen kan gi inntrykk av at et religiøst ekteskap er juridisk gyldig i Norge. Dersom noen så får anerkjent ekteskapet juridisk i utlandet, kan de deretter reise tilbake til Norge og kreve å få «ekteskapet» anerkjent også her.

– Jeg kjenner til saker, både fra Saudi-Arabia og Iran, sier Fjelnseth.

Hun mener det blir for enkelt å argumentere med at det er vanskelig å blande seg inn i hva folk gjør innenfor husets vegger.

– Kvinner uten rettigheter

– Polygami er allerede et forholdsvis stort problem i Norge. Det må håndteres. Den norske stat anerkjenner ikke religiøse vigsler, men i islam er de like bindende som et juridisk ekteskap. Disse kvinnene blir stående uten rettigheter og får problemer med å komme seg ut av ekteskapene, sier Fjelnseth og legger til:

– Noen av kvinnene, med muslimsk bakgrunn, som opplever dette føler seg sveket og hjelpeløse. De var gift ifølge deres religiøse tro, men ikke ifølge norsk lovgivning.

LES OGSÅ: Islamsk Råd: Kjenner ikke til polygami blant nordmenn

– Hva tenker du en løsning kan være?

– Staten må innse at religiøse ekteskap oppleves som like reelle og bindende som juridiske. Derfor må vi i større grad åpne for å registrere religiøse «ekteskap».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter