Politikk

Ap vil ha nikabforbud for barnehagebarn

– Et ekstremt og unødvendig forslag, mener Venstres Guri Melby. Arbeiderpartiets Jan Bøhler kaller kritikken for «helt hinsides».

– Det er jo ekstremt å forby nikab for barnehagebarn når det ikke er dokumentert noen tilfeller av det, og knapt nok i grunnskolen. Vi skal ikke forby problemer som ikke eksisterer, sier Guri Melby, Venstres representant i Utdanningskomiteen.

– Ser de for seg at man skal bortvise barna fra barnehagen da? Her later Ap som at problemet er større enn det er for å vise handlekraft og at de er strengest overfor ting som «vi» ikke liker. Frp ble latterliggjort for det samme da de gikk inn for bønneropsforbud.

LES OGSÅ: KrF stemte for dødsgebyret de er i mot

Klespoliti

Tirsdag sikret Kristelig Folkeparti og Senterpartiet flertall i komiteen for den blågrønne regjeringens forslag om et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg for barnehageansatte og i «undervisningssituasjoner» på utdanningsinstitusjoner.

Arbeiderpartiets komitémedlemmer mener derimot forbudet også må gjelde for barnehagebarn – og på hele skolens område, ikke bare i klasserom og forelesningssal.

Guri Melby mener forslaget er problematisk og upraktisk:

– Det griper for langt inn i individets religionsfrihet. I undervisningen kan nikab være et pedagogisk problem, men her forsøker Ap å bli kvitt plagget som sådan ved et så omfattende forbud. Det vil dessuten bety et forbud mot å bruke nikab på Universitetsplassen i Oslo, men ikke på Karl Johans Gate. Og hvordan skal et slikt forbud håndheves? Da må vi jo ha et slags klespoliti. Nei, da er det mer fornuftig å ta av seg plagget på vei inn til undervisningen, slik man i dag gjør med lua.

LES OGSÅ: De rødgrønne går til kirkeangrep på regjeringen

– Helt hinsides

Arbeiderpartiets Jan Bøhler reagerer kraftig når han hører kritikken fra Venstre:

– Den er helt absurd. Det finnes jo heller ikke bevis for at dette forekommer i småskolen. Vi ønsker uansett ikke at barn skal gå med heldekkende plagg i barnehager. Da kan jeg ikke skjønne at det skal være et problem å forby det, som et preventivt tiltak. For 20 år siden gikk nesten ingen med hijab på de laveste skoletrinnene, i dag ser vi stadig flere. Vi vet jo ikke med sikkerhet om noe lignende kan skje med heldekkende plagg. Det er helt hinsides av Venstre å lage en debatt ut av dette.

Bøhler mener Venstre forsøker å vri diskusjonen vekk fra hovedsaken, nemlig at regjeringen snur på hælen:

– Den blåblå regjeringen sendte et bra forslag ut på høring, som vårt forslag på de fleste punkter er identisk med. Nå har lille Venstre derimot greid å snu Høyre og Frp, og trolig sikret flertall for et forslag som er så innsnevret og svakt at det nesten blir parodisk.

Målet med Ap-forslaget er å fremme integrering og gode læringsforhold i skolen, ifølge Bøhler:

– Læringsmiljøet er mye mer enn det som skjer i klasserommet og i forelesningssalen. Den menneskelige kontakten skjer vel så mye utenom.

LES OGSÅ Ap får ikke kreve kvinneandel i trossamfunns styrer

Sak, ikke strategi

Bøhler avfeier Venstres innvendinger om religionsfrihet og håndheving:

– Religionsfrihet er Venstres argument mot ethvert forbud mot heldekkende plagg, sier Bøhler, som viser til at Frankrikes strenge forbud har stått seg i Den europeiske menneskerettsdomstolen.

– Skoleområder er tydelig avgrensede områder. Der det er overlapp med byområder, kan forbudet avgrenses til bygningene, fortsetter han.

Det siste året har mange hevdet at Ap har inntatt en tøffere tone i integreringspolitikken.

Nylig advarte den kjente populismeforskeren, Cas Mudde, Arbeiderpartiet mot en slik strategi. Mange sosialdemokratiske partier i motvind har forsøkt å kopiere høyrepopulistisk retorikk, men ingen har tjent på det, hevdet han i et intervju med Dagsavisen.

– Jeg kjøper ikke den historien om at vi har blitt strengere. Dette er et standpunkt som er begrunnet i sak, ikke strategi, og som vi har hatt i flere år. Jeg jobber med de sakene jeg jobber med og har ikke noe ansvar for å gjøre opp den mer overordnede fasiten du snakker om, sier Bøhler.

Han viser til at Aps integreringsutvalgs konklusjoner trolig vil bli diskutert på landsmøtet neste år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk